Davor Javorovic/PIXSELL

Sabo: Još prije suđenja javljeno mi je koja će biti presuda, ja sam morao biti kažnjen

U emisiji Novi dan na N1 televiziji gostovao je bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je prokomentirao novi međunacionalni sukob u Vukovaru prije nekoliko dana.

“Ja sam žalostan zbog toga, uvijek je nakon procesa mirne reintegracije dolazilo do sporadičnih slučajeva. Svi mi iz politike smo osuđivali takve sukobe, koji su se često znali događati u školama, djeca se potuku. Ako bi u tom sukobu bilo djece Hrvata i Srba, medijski interes bude veći. Takvo izvještavanje Vukovaru nije dobro došlo. Mi, kao društvo u Hrvatskoj, nismo svjesni koliko neke naše riječi mogu proizvesti negativnih posljedica”, rekao je.

“Djeca su odvojena, uče na dva programa, imaju hrvatski i srpski jezik. Djeca ne žive zajedno, žive odvojeno od vrtića. Kad sam bio gradonačelnik, počeo sam se baviti tim pitanjem. Djeca nam od vrtića budu odijeljena, već s dvije godine im se govori da su Srbi ili Hrvati i da ne mogu biti zajedno s vršnjacima. Pokušavali smo napraviti zajednički vrtić, u kojemu bi djeca bila zajedno, opet se nije uspjelo zbog političkih razloga”, dodao je.

Rekao je da je gospodarska situacija jako teška.

“Očito je da ne možemo pružiti ljudima osnovne uvjete za egzistenciju, da im ponudimo posao, i oni odlaze odavde. Bavimo se ideologijom Drugoga svjetskog rata, ustašama i partizanima, što može samo učvrstiti njihovu želju za odlaskom”, smatra.

Kaže da je ćirilične ploče uveo HDZ

Jedna od konstantnih tema kad je Vukovar u pitanju su i sporne ćirilične ploče.

“Pokušavao sam u SDP-u i u Kukuriku koaliciji kazati da je to jedna tema, da je HDZ u suradnji s SDSS-om glasovao uvođenje dvojezičnosti u gradu Vukovaru. Ja sam svojim vetom zaustavio tu inicijativu, jer ustavno pravo nije bilo ostvareno, Srbi nisu činili 33 posto stanovništva. Bio sam u pravu. Međutim, kad je nakon popisa stanovništva utvrđeno da u Vukovaru ima 33 posto srpske manjine, to se moralo promijeniti. Ja sam proveo anketu. A pojavila se i sumnja u popis stanovništva, koliko je koga, koliko je Srba. Trebalo je ponoviti popis, utvrditi činjenično stanje, izaći pred građane Vukovara i kazati im što je stvar”, rekao je Sabo dodavši da su nemiri koji su izbijali po pitanju ćiriličnih ploča otjerali neke investitore iz grada.

Za presudu znao prije suđenja

Osvrnuo se i na presudu kojom je osuđen za političku korupciju iznijevši neke zanimljive detalje.

“Ja sam očito trebao biti kažnjen. To je bilo meni na određeni način sugerirano i prije samog suđenja dobio sam informacije da ću biti osuđen na zatvorsku kaznu”, rekao je dodavši da je dojava bila anonimna.

“Od nekih anonimnih ljudi, koji su me upozorili da ću biti osuđen na zatvorsku kaznu od 2 godine. Dao sam te mailove i pisma svom odvjetniku, ali nije se moglo ništa učiniti, jer su bila anonimna. Ja sam jedina osoba kojoj je u Hrvatskoj dosad bilo suđeno zbog toga, koja je osuđena i koja je bila u zatvoru. Ja mislim da ću biti i ostati jedini. Prema zakonu, prema kojem sam ja osuđen, stoji da tko s vijećnikom razgovara i ponudi mu neku korist, osuđuje se. Saborski zastupnik postaje se nakon izbora. Izabrani saborski zastupnik se ne pojavljuje u zakonu, a ja sam tada imao status izabranoga zastupnika. Ja sam krivo osuđen. Smatram da sam nevino osuđen, jer ne postoji kazneno djelo, u zakonu se nigdje ne pojavljuje izabrani”, smatra Sabo.

Ne želi podržati nijednog kandidata

Što se tiče unutarstranačkih izbora u SDP-u ne želi javno dati podršku nijednom kandidatu jer smatra da bi samo naštetio s obzirom da je osuđen.

“Gradska organizacija SDP-a Vukovar održat će skup i podržati svojim dolaskom i jednog i drugog kandidata, koji trebaju predstaviti i sebe i svoj plan, pa će članovi odlučiti. Komadina je jučer bio i pred 500 ljudi je iznio svoj program, viđenje sebe kao predsjednika stranke i vođenje stranke. Kad Milanović dođe, to ćemo isto napraviti i za njega”, rekao je dodavši da, za razliku od HDZ-a, SDP nije stranka koja će članove isključivati zbog neslaganja pa smatra da za oba kandidata u budućnosti postoji mjesto u stranci, bez obzira na pobjednika.

Komentiraj