Josip Regović

SABINA HERMAN ‘Mi kantautorice jedna smo drugoj vjetar u leđa’

Queen of Sabe umjetničko je ime Sabine Herman, mlade kantautorice koja je početkom travnja objavila debitantski album “Tragovi”. Sabina Herman najprije se predstavila prvim singlom “Tragovi”, zbog kojeg su joj iz Croatia Recordsa ponudili i ugovor za album.

 

  • Queen of Sabe umjetničko je ime Sabine Herman, mlade kantautorica koja objavila debitantski album “Tragovi”
  • ‘Svoje sam pjesme predstavila 2007., kad sam objavila EP ‘Laps’ i stavila ih na MySpace. Bile su na engleskom i imale 20.000 slušanja, uglavnom iz inozemstva’

 

‘Što se tiče Croatia Recordsa, nisam uopće htjela tražiti izdavača. Nije mi bilo važno. Ljudi iz CR-a su htjeli da moju pjesmu ‘Tragovi’ stave na njihovu kompilaciju mladih bendova, što mi se jako dopalo. Naša suradnja se nastavila i bili su vrlo korektni. Na kraju su predložili da će mi objaviti album i nisam imala nikakvog razloga reći ne”, rekla je Sabina Herman za Nacional o izlasku prvog albuma, prisjećajući se i svojih početaka. Počela je svirati gitaru sa sedam-osam godina, kad je krenula u glazbenu školu, a u srednjoj školi je prvi put nastupila pred publikom. ”Svoje pjesme sam predstavila 2007., kada sam u vlastitom izdanju objavila prvi EP ‘Laps’. Tada sam prvi put stavila pjesme na MySpace. Bile su na engleskom i imala sam tada ogromnu posjećenost, više od 20.000 slušanja ali uglavnom iz inozemstva. Javilo mi se puno stranaca, a kod nas gotovo nitko. Prve koncerte sam održala tek 2010.”

Debi album ”Tragovi” producirao je glazbenik i producent Mark Mrakovčić koji je i autor triju pjesama. O suradnji s Mrakovčićem Sabina je rekla: ”Mark je jako puno utjecao na to kako album zvuči. Dobro me poznaje jer od početka radimo zajedno. On savršeno zna što želim. Album sada zvuči 95 posto onako kako sam ga i zamislila, iako je Mark dodao još zvukova kojih se ja nikada ne bih sjetila. Puno toga je napravio, ali moram priznati i da sam to očekivala od njega. Htjela sam da sve pjesme na albumu zvuče kao singl ‘Tragovi’, a tako je i ispalo.”

DEBI ALBUM 'TRAGOVI' PRODUCIRAO JE MARK MRAKOVČIĆ KOJI JE I AUTOR TRIJU PJESAMA FOTO: Privatna arhiva
DEBI ALBUM ‘TRAGOVI’ PRODUCIRAO JE MARK MRAKOVČIĆ KOJI JE I AUTOR TRIJU PJESAMA
FOTO: Privatna arhiva

Za razliku od drugih mladih pjevačica kao što su Lovely Quinces i Irena Žilić koje pjevaju na engleskom jeziku, Sabina Herman se odlučila za pjesme na hrvatskom jeziku, iako je uzela umjetničko ime na engleskom i kao mlada kantautorica je prve pjesme skladala na engleskom. ”Hrvatski mi nije puno pomogao u karijeri. Nisam htjela pisati pjesme i pjevati na hrvatskom jeziku dok nisu nastali ‘Tragovi’. Mark me je prije nekoliko godina nagovarao da ne pjevam na hrvatskom, ali da svejedno možemo snimiti jednu pjesmu na hrvatskom. Kada sam napravila pjesmu ‘Tragovi’, toliko mi se svidjela da mi je od tada postalo još veći izazov pisati i pjevati na hrvatskom.”

Queen Of Sabe se odlično priključila na sve jači val mladih hrvatskih kantautorica i uz Ninu Romić, Saru Renar, Irenu Žilić i Dunju Ercegović (Lovely Quinces) predstavila se domaćoj publici. Iako sve pripadaju novoj ženskoj kantautorskoj sceni, o konkurenciji nema ni riječi. ”Jedna drugoj smo vjetar u leđa. Smiješno mi je da netko uopće razmišlja o nama kao o konkurenticama jer smo jako različite. Da sve stvaramo istu glazbu imalo bi smisla o tome govoriti, ali čak Irena Žilić i Dunja Ercegović, koje pjevaju na engleskom, nemaju nikakve sličnosti. Baš sve imamo različite osobnosti”, rekla je Queen Of Sabe koja doista ima osobnost i neskriveni talent, što sve više prepoznaje i publika.

Komentiraj