Obrambena i sigurnosna kompanija Saab predstavila je tehničke sposobnosti borbenog zrakoplova Gripen vojnom vrhu Republike Hrvatske.

Iz Kecskeméta je u 91. Zrakoplovnu bazu Zagreb sletio Gripen koji koriste Mađarske zračne snage. Među prvima koji su se upoznali sa snagama ovog pametnog borbenog zrakoplova bili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, brigadni general Miroslav Kovač te zapovjednik Eskadrile borbenih aviona, pukovnik Željko Ninić.

Članovi Oružanih snaga Republike Hrvatske ovom su prilikom mogli i testirati letačke sposobnosti ovog pametnog lovca uz pomoć simulatora Gripenove pilotske kabine. Vojnom vrhu pridružili su se i Lars Schmidt, veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, pukovnik László Szendrői, vojni izaslanik Republike Mađarske u Hrvatskoj, pukovnik Lazlo Bonivart, švedski vojni izaslanik obrane za Mađarsku, Hrvatsku i Bugarsku te predstavnici tvrtke Saab.

“Saab vidi Hrvatsku kao važno tržište, a današnjim događanjem htjeli smo detaljnije upoznati predstavnike hrvatske vlasti i vojske s tehničkim sposobnostima borbenog zrakoplova Gripen. Time želimo pokazati spremnost u pružanju podrške hrvatskoj vlasti u kontekstu donošenja odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva HRZ-a“, istaknuo je Pierre Gauffin, direktor Gripena u Republici Hrvatskoj.

Tvrtka Saab osnovala je svoj ured u Zagrebu 2008. godine, s ciljem osnaživanja odnosa s hrvatskim vlastima i industrijom i opsluživanja hrvatskog tržišta Saabovim obrambenim rješenjima i stručnošću.

Komentiraj