“Sa susjedima kod sata”: Karlovačka županija na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u subotu na Trgu bana Josipa Jelačića gastro, etno i kulturno-povijesnu manifestaciju “Sa susjedima kod sata” na kojoj je po prvi put predstavljena bogata i raznovrsna ponuda Karlovačke županije.

Cilj manifestacije, istaknuto je, Zagrepčanima kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao eno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove i čiji su brojni sadržaji udaljeni svega pola sata vožnje od Zagreba.

Pozvavši sugrađane da posjete Karlovac i Karlovačku županiju, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da su u Jaškovu kod Ozlja napravili najdužu štrudlu na svijetu od čak 1479,38 metara, što je ušlo i u Guinnessovu knjigu rekorda. Za destinacije između Karlovca, Ozlja i Ribnika rekao je da predstavljaju zeleno srce Hrvatske te izrazio zadovoljstvo što su predstavnici Karlovca, grada na četiri rijeke, i županije koja “grli taj grad”, u Zagreb došli predstaviti svoju bogatu ponudu.

Izaslanica župana Karlovačke županije i direktorica županijske Turističke zajednice Dina Begić istaknula je da su u prošlih godina dosta ulagali u turističke sadržaje kako bi Karlovac i njihova županija bili što atraktivniji posjetiteljima. “Za svakoga će se ponešto naći. I za ljubitelje bicikla, hodanja, vožnju čamcima, ljubitelje konja i za obitelji s djecom”, kazala je.
Brojni građani na glavnom zagrebačkom trgu mogli su sudjelovati u besplatnim radionicama izrade štrudli, pletenja košara, izrade jalbe i tradicionalnih vrhovačkih rožica tj. cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja.

Jalba je pak žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu, između Ozlja i Karlovca, a izrađuje se posebnom tehnikom pletenja na uspravnom drvenom luku – lucnju. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe nematerijalno je kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara RH te je kao takvo i uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.
Tijekom cjelodnevnog predstavljanja Karlovačke županije, Zagrepčane su na Trgu bana Jelačića zabavljali KUD-ovi i tamburaških društava iz te županije, a mogli su se, u sklopu Historia Vive, susresti i sa znamenitim ličnostima – Anom Katarinom Zrinski, Martinom Gambonom i Dragojlom Jarnević. Također, mogli su se kupiti i poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicionalan i ekološki način – starinske i tradicionalne slastice, džemovi, brašna, kruhovi,  ekološki med, ljekoviti pripravci na bazi meda, sirevi, kao i proizvodi tradicijskih i drugih malih obrta.

Komentiraj