‘S premijerom još nisam razgovarala o demografskim mjerama’

EPA/OLIVIER HOSLET

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu se u Bruxellesu sastala s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, s kojim je razgovarala o prioritetima Europske unije kao i o hrvatskom predsjedanju 2020. godine.

“Izrazila sam mu zabrinutost zbog migracijskih trendova. Treba naći zajedničko rješenje koje će se baviti uzrocima migracija, a ne poticati migracije. Politika o azilu u EU treba biti čvrsta i solidarna. Kada bi došlo do pojačanja migracijskih valova ne bi bilo fer da se oslanjamo na vanjske države nego da se svi zajedno suočimo i zajedno se pripremimo za moguće pojačan dolazak migranata”, rekla je nakon sastanka predsjednica.

Također, novinarima je otkrila da Tusk ostaje neutralan po pitanju arbitraže sa Slovenijom.

Na pitanje koliko predsjednica može sudjelovati u predsjedanju EU, Grabar-Kitarović je odgovorila da “u Ustavu stoji da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavljaju predsjednik i Vlada”. “Ostavljam predsjedniku Vlade poslove oko EU jer je u to dnevno uključen, ali želim dati doprinos u kreiranju predsjedanja”, rekla je Grabar Kitarović.

S premijerom Andrejem Plenkovićem, kaže, razgovarala je o odlasku u Bruxelles, ali ne i o njenim demografskim mjerama. “To je veliki dokument i treba uzeti vremena kako bi ga proučio. To je paket mjera koji se treba primjenjivati kao sveobuhvatna strategija koja će imati akcijski plan. Već sama porezna rasterećenja bi dovela do poboljšanja stanja”, kazala je Grabar-Kitarović.

Komentiraj