FaH

S.O.S. ZA JADRAN Traži odbacivanje projekta bušenja zbog nafte

Aktivisti koalicije S.O.S za Jadran u srijedu su ispred Hrvatskog sabora održali akcijukojom su od zastupnika zatražili da isprave netočne navode hrvatske Vlade i odbace, kako tvrde, nelegalan projekt istraživanja eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

Akcija je održana u povodu saborske rasprave o dvije interpelacije o radu Vlade vezano za istraživanje i eksploataciju uglikovodika u Jadranu, a koje je podnijelo 60 zastupnika.

Predstavnici koalicije za zaštitu Jadranskog mora sastavili su prijedlog zaključka kojim traže da se “zbog proceduralnih i zakonskih nepravilnosti, Vladin projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu proglasi nelegalnim i da se odbaci”.
Aktivisti su zastupnicima ispred saborske zgrade dijelili i pločice na kojima je pisalo “ispravak netočnog navoda”, “o Jadranu moraju odlučivati građani”, budućnost je obnovljiva”.

 

  • Aktivisti koalicije S.O.S za Jadran u srijedu su ispred Hrvatskog sabora održali akciju
  • Traže odbacivanje nelegalanog projekta istraživanja eksploatacije nafte i plina u Jadranu

 

 

Sabor danas ima obvezu preispitati postupanje Vlade i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, rekla je predstavnica Greenpeacea Marija Tomac.

Vlada je, dodala je, ishitrenim, nezakonitim i netransparentnim postupcima pokazala nebrigu za naše more i priobalne zajednice, a ujedno ugrozila i turizam kao direktni i indirektni izvor prihoda za stotine tisuća građana te kao jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva, rekla je Tomac.

Aktivisti koalicije S.O.S za Jadran smatraju da je Vlada donoseći takav projekt potpuno zaobišla Hrvatski sabor i hrvatske građane.

Pozvali su Sabor da spriječi Vladu u potpisivanju štetnih ugovora o bušenju Jadrana zbog nafte dok se građani o tome ne izjasne na referendumu.

Građane su pozvali da im se pridruže 11. srpnja kada će organizirati nacionalni dan u brojnim gradovima i izjasne se protiv bušenja Jadrana zbog nafte.

U koaliciji S.OS. Za Jadran je niz udruga koje skrbe o zaštiti prirodnih resursa i okoliša, a među kojima su Zelena akcija, Greenpeace, Zelena Istra, Zeleni Forum i drugi.

Komentiraj