Pixabay

S.Arabija izborila SP, Australija u dodatne kvalifikacije

Nogometna reprezentacija Saudijske Arabije izborila je plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji nakon što je u susretu posljednjeg, 10. kola skupine B azijske zone kvalifikacija pobijedila Japan 1-0 i osvojila drugo mjesto u skupini.

Uoči posljednjeg kola Japana je bio siguran putnik u Rusiju, a za drugo mjesto borili su se Australija i Saudijska Arabija. Obje reprezentacije su bile bodovno izjednačene, ali je S.Arabija imala bolju razliku pogodaka.

U zadnjem kolu Australija je u Melbourneu svladala Tajland sa 2-1, dok su Saudijci u Jeddahu porazili Japan 1-0 i tako osvojilidrugo mjesto u skupini postavši osma reprezentacija koja je izborila World Cup.

Pogodak odluke koji je Saudijsku Arabiju odveo u Rusiju zabio je Fahad al Muwallad u 63. minuti.

U utorak je to uspjelo i Južnoj Koreji, a prije njih plasman na SP izborili su Brazil, Meksiko, Japan, Iran, Belgija i naravno, domaćin Rusija.

Na koncu je Japan osvojio prvo mjesto sa 20 bodova, dok su Saudijska Arabija i Australija sakupile po 19 bodova, ali su Saudijci imali za dva gola bolju razliku pogodaka.

Australci će imati još jednu priliku. U listopadu će u dodatnim kvalifikacijama igrati protiv Sirije koja je osvojila treće mjesto u A skupini. Pobjednik iz tog dvoboja će za plasman na SP igrati protiv četvrtoplasirane reprezentacije iz skupine CONCACAF.

Meksiko se u toj zoni već plasirao na SP i trenutačno vodi sa 17 bodova, dok drugoplasirana Kostarika ima 14. Po osam bodova imaju SAD i Honduras na trećem i četvrtom mjestu, a zatim slijede Panama s pet i Trinidad i Tobago s tri boda.

REZULTATI:

SKUPINA A

Uzbekistan - J.Koreja 0-0
Iran - Sirija     2-2
Katar - Kina     1-2

Poredak: Iran 22, Južna Koreja 15, Sirija 13, Uzbekistan 13, Kina 12, Katar 7

SKUPINA B

Australija - Tajland 2-1
Irak - UAE      1-0
Saudijska Arabija - Japan 1-0

Poredak: Japan 20, S.Arabija 19, Australija 19, UAE 13, Irak 11, Tajland 2

Komentiraj