U programu N1 televizije gostovala je zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić. Glavna tema razgovora bila je napetost u Savudrijskoj vali / Piranskom zaljevu.

“Sramimo se i bojimo se štiti svoje more”, kaže.

“Onda ćemo biti fini i ustupit ćemo im sve što traže. Ako smo mi suverena država, onda se tako moramo i postaviti”, dodaje pravašica.

Povukla je paralelu sa slučajem od prije par godina kada je vlak s migrantima, a u kojem je bilo i 36 hrvatskih policajaca, ostao “zarobljen” u Mađarskoj jer su na teritorij druge države, tvrdili su Mađari, naši naoružani “plavci” ušli nelegalno. Tada su Mađari RH optužili za kršenje međunarodnog prava, zadržali su dvojicu strojovođa, a policajce su razoružali, zapisali i onda pustili da se vrate u Hrvatsku.

Kaže da Slovenci “pokazuju da im je krajnji cilj uzurpacija tuđeg teritorija.”

“Slovenci su ovdje okupatori, a postavljaju se kao žrtve, a mi se pravimo da to ne vidimo”, kaže Tomašić.

Angažiranje mornarice, ponavlja, ne znači rat: “Nećemo ići započeti rat, već mornaricom pokazati ‘ovako, prijatelji, neće ići, sjednimo za stol’. Morate pokazati mišiće da vas napokon netko počne slušati.”

“Slušam ribare, s njima svakodnevno razgovaram, oni nisu sigurni da kazne koje dobivaju neće jednog dana morati platiti, oni su zabrinuti”, kaže i ističe da to što im je jučer obećano u Vladi ne znači da mogu biti bezbrižni: “A što kad odu u Sloveniju i tamo ih zadrže u zatvoru?”.

“Nisam za rat, ali jesam za, ako treba, u zaštiti svoga pokazati zube”, zaključuje Tomašić.

Komentiraj