EPA/Jerry Lampen

RUTTE Nizozemska je rekla ‘ne’ krivoj vrsti populizma

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je u noći sa srijede na četvrtak kako je njegova Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) na putu ostvarivanja pobjede na nizozemskim parlamentarnim izborima, održanim u srijedu, uz rezultat koji, po njegovim riječima, predstavlja odbacivanje “krive vrste populizma”.

“Čini se da će VVD biti po treći put najveća politička stranka u Nizozemskoj”, kazao je Rutte pristašama stranke na poslijeizbornom okupljanju u Haagu.

Nizozemski premijer, koji je uspješno odgovorio na izazov koji je pred njim postavila protuislamska i eurofobna stranka krajnje desnice Geerta Wildersa, kazao je da je već telefonski razgovarao s većinom europskih čelnika.

“Ovo je ujedno i večer u kojoj su Nizozemci, nakon Brexita, nakon američkih izbora, rekli ‘ne’ krivoj vrsti populizma”, istaknuo je nizozemski premijer.

Rutte je dodao kako Nizozemskoj treba stabilna vlada i stabilno vodstvo.

U svojoj prvoj reakciji na Twitteru, Wilders, čija stranka po izlaznim anketama osvaja 19 mjesta, što je više od 15, koliko ih je bila osvojila na izborima 2012., napisao je: “Osvojili smo mjesta! Prva pobjeda je tu! A Rutte će još sa mnom imati posla!”.

Komentiraj