Ruskoj liberalnoj oporbi zabranjeno sudjelovanje na izborima u pet regija

Pixabay

Demokratska koalicija, koja okuplja više ruskih liberalnih oporbenih struja, objavila je u ponedjeljak da su ih izborna povjerenstva spriječila da se kandidiraju na lokalnim izborima u rujnu u nekoliko ruskih regija.

“Isključeni smo iz svih izbora na kojima smo namjeravali sudjelovati”, rekao je oporbenjak Sergej Davidis, koji vodi Stranku 5. prosinca, koja sudjeluje u Demokratskoj koaliciji.

 

  • U ponedjeljak je izborno povjerenstvo Nižnjog Novgoroda, jednog od najvećih ruskih gradova odbilo registrirati Anu Stepanovu, kandidatinju RPR-Parnas, članicu koaliciju na mjesnim izbornim listama za 13. rujna u tridesetak ruskih gradova.

 

To odbijanje je uslijedilo nakom odbijanja izbornih povjerenstava u Novosibirsku, Kalugi, Kostromi i Magadanu koji su zabranili kandidatima koalicije da se prijave.

Demokratska koalicija, koju vode oporbenjak Aleksej Navaljni, utemeljitelj Stranke razvoja i Mihail Kasjanov, suosnivač RPR-Parmnas s ubijenim oporbenjakom Borisom Nemcovim, odlučila je uložiti žalbu državnom povjerenstvu, koje ih je odbilo.

Izborno povjerenstvo je potvrdilo u petak odluku svoje mjesne podružnice u Novosibirsku, ocijenivši da je među 11.000 potpisa koalicije predanih za otvaranje mogućnosti sudjelovanja na izborima, nešto više od 300 lažnih, što taj pokret osporava.

Isti razlog je u ponedjeljak navelo izborno povjerenstvo u Nižnjom Novgorodu.

Komentiraj