Ruskoj aneksiji okupiranih ukrajinskih teritorija “nema mjesta u modernom svijetu”, kaže Guterres

Aneksiji ukrajinskih regija Rusiji, koja bi trebala biti dovršena u petak, “nema mjesta u modernom svijetu”, rekao je u četvrtak novinarima glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenut će u petak službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji.

“Svaka odluka da se nastavi s aneksijom ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje ne bi trebala imati pravnu vrijednost i zaslužuje osudu”, rekao je.

“To je protiv svega što bi međunarodna zajednica trebala predstavljati. To iznevjerava svrhe i načela Ujedinjenih naroda. To je opasna eskalacija. Nema joj mjesta u modernom svijetu. Ne smije se prihvatiti”, rekao je glavni tajnik.

Naglasio je da će “svaka ruska odluka da nastavi u tom smjeru dodatno ugroziti izglede za mir. To će produljiti dramatične utjecaje na globalno gospodarstvo, posebno na zemlje u razvoju, i omesti našu sposobnost isporuke hitne pomoći Ukrajini i šire”, dodao je.

“Krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ponora”.

Sjedinjene Države i Albanija pripremaju rezoluciju kojom osuđuju “referendume” u Ukrajini koje je zapad osudio.

Tekst će prvo biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a, gdje će bez sumnje biti blokiran ruskim vetom, prije nego što će kasnije biti predstavljen Općoj skupštini gdje niti jedna od 193 države članice nema pravo veta.

Komentiraj