Rusko veleposlanstvo ‘pod opsadom’: Hrvati masovno traže Sputnik V

Tisuće Hrvata ovih dana ‘opsjeda’ veleposlanstvo Rusije u Zagrebu. Njihov je cilj – domoći se ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, piše u četvrtak Večernji list. U ruskom Veleposlanstvu svaki dan odgovarau na desetke i desetke upita građana Hrvatske, što telefonom, što e-mailom, o tome kako doći do njihovog cjepiva.

Građani tako pitaju mogu li se doći cijepiti u Veleposlanstvo ili mogu li ga tamo kupiti. Zanima ih gdje i kako uopće mogu do cjepiva, a jedan dio ljudi želi znati može li jednostavno kupiti kartu, otputovati u Rusiju i tamo primiti Sputnik V.

“Naravno da bismo željeli pomoći, ali mi ne cijepimo niti nabavljamo cjepivo. Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo te u sklopu svoje nadležnosti, ne smije se baviti nabavom, isporukom, distribucijom i prodajom cjepiva. Također, nije moguće otići u Rusiju jer tamo trenutno samo cijepe ruske državljane”, kažu iz Veleposlanstva.

Naime, za uvoz bilo kakvih lijekova u Republiku Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Europske unije. Rusko Veleposlanstvo spremno je uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativa hrvatskih vlasti. “Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva”, kažu iz Veleposlanstva.

Ni zaposlenici Veleposlanstva još se nisu cijepili. U Rusiju ne idu zbog problema s izravnim putovanjima, a s druge strane, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu stranim diplomatskim predstavništvima 29. siječnja u kojoj se kaže kako će predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj te svi inozemni građani koji borave na teritoriju Hrvatske biti cijepljeni prema rasporedu cijepljenja u Hrvatskoj koji najprije uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima te starije od 65 godina i ugrožene skupine.

Komentiraj