Ruski zastupnik: “Ukrajina se SAD-u doslovce stavlja pod hipoteku”

Ukrajina se SAD-u doslovce stavlja pod hipoteku, rekao je u petak predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, aludirajući na milijarde dolara vrijedne zajmove za kupovinu oružja koje je predložio američki predsjednik Joe Biden.

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je prijedlog zakona koji predviđa uspostavu mehanizma za isporučivanje obrambene opreme Ukrajini i drugim zemljama istočne Europe.

Zastupnički dom je usvojio zakon istog dana kada je Biden zatražio od Kongresa da odobri još 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, uključujući više od 20 milijardi dolara za oružje, streljivo i drugu vojnu pomoć, 8,5 milijardi dolara za direktnu ekonomsku pomoć ukrajinskoj vladi i tri milijarde dolara humanitarne pomoći.

Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma Dume, optužio je SAD da nastoji profitirati od tog rata, ne mareći da time zadužuje buduće generacije Ukrajinaca.

“Zajam-najam je robni zajam i nije jeftin: brojne buduće generacije Ukrajinaca će plaćati za svo streljivo, opremu i hranu kojima ih SAD opskrbljuje”, rekao je Volodin.

Predsjednik Volodimir Zelenskij vodi zemlju u ponor duga, istaknuo je Volodin.

SAD oživljava program iz vremena Drugog svjetskog rata koji je 1941. predložio Roosevelt kako bi pomogao britanskim snagama u borbi protiv nacističke Njemačke.

Radi se o Zakonu o zajmu i najmu što ga je proglasio Kongres SAD-a 11. ožujka 1941., a omogućio je SAD-u da za vrijeme Drugog svjetskog rata savezničkim zemljama daje na zajam ili u najam oružje, strjeljivo, strateške sirovine, lijekove i sl.

Njime je Bidenu omogućeno da Ukrajini isporučuje oružjem na zajam ili u najam.

UŽIVO U granatiranju Kijeva ubijena novinarka; Rusi po prvi put napali s podmornice u Crnom moru

Komentiraj

nacional banner
nacional banner