Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/ZB

Ruski veleposlanici pozvani u ministarstva četiri zemlje EU

Ruski veleposlanici u Poljskoj, Latviji, Litvi i Estoniji pozvani su u ministarstva vanjskih poslova tih zemalja u ponedjeljak, prenose ruske novinske agencije.

RIA novosti poziva se na glasnogovornika ruskog veleposlanstva u Poljskoj i predstavnika veleposlanstva u Litvi a TASS se pozvao na neimenovane diplomatske izvore. Agencije ne navode razloge za te pozive.

Europska unija povukla je svoga veleposlanika iz Moskve u znak solidarnosti s Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju koji su u kritičnom stanju u bolnici otkad su pronađeni bez svijesti na klupi u gradu Salisburyju 4. ožujka.

Članice Europske unije u petak su se suglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije koju krive za taj napad, kao i SAD.  Rusija odbacuje svaku odgovornost.

Američki predsjednik Donald Trump razmišlja o izgonu nekih ruskih diplomata iz SAD-a u znak solidarnosti s Britanijom oko slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engelskoj, objavili su neimenovani izvori u nedjelju.

Konačna odluka mogla bi ovisiti i o tome kako će europske prijestolnice odgovoriti na napad nervnim otrovom, kazao je izvor.

Njegova odluka bi mogla biti objavljena već u ponedjeljak.

Glasnogovornik Kremlja kazao je u ponedjeljak kako nema službenih informacija o tome dodajući da će odgovor Rusije SAD-u biti proporcionalan.

Komentiraj