Ruski tužitelji kažu da nema naznaka zločina u slučaju Alekseja Navaljnog

 

Ured glavnog ruskog tužitelja u četvrtak je objavio da nema naznaka da je počinjen zločin protiv kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog koji je hospitaliziran zbog mogućeg trovanja.

Navaljni (44) u induciranoj je komi u berlinskoj bolnici.

Ured glavnog tužitelja tvrdi da nema osnova za pokretanje istrage nakon hospitalizacije Navaljnog prošlog tjedna.

Njemačke vlasti pristale su surađivati s Rusijom na ovom slučaju, dodao je Ured glavnog tužitelja.

Dugogodišnji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina kolabirao je prošli četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj za koji njegovi suradnici tvrde da je bio otrovan. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku.

Njemačka bolnica objavila je da je prvi medicinski pregled Navaljnog ukazao na trovanje, dok ruski liječnici, koji su ga liječili u sibirskoj bolnici, tvrde suprotno. Rekli su da su mu spasili život, ali da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu.

Njemačka je u ponedjeljak objavila da je stavila Navaljnog pod zaštitu u bolnici nakon što je zaključeno da je taj dugogodišnji kritičar vlasti u Rusiji najvjerojatnije otrovan u Sibiru.

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje.

Komentiraj