Ruski sudac zatražio da se Navaljnog smjesti u zatvor

Autor:

02.09.2005., Ioannina, Grcka - Hrvoje Petrac uhicen je u Grckoj. Petrac je  optuzen zbog otmice Tomislava Zagorca, sina generala Vladimira Zagorca, s kojim Petrac ima nekoliko zajednickih tvrtki. Zajedno s Petracem osudjen je i Ivica Ico Matekovic. Petrac je osudjen na sest godina zatvorske kazne.
Zatvor u kojem je Petrac provodio dane u Grckoj
Photo: Marko Lukunic/Vecernji list

Marko Lukunic/PIXSELL

Ruski sudac zatražio je da se kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom u odsustvu odredi kazna zatvora jer je navodno prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu te zbog drugih kršenja zakona, po sudskim dokumentima u koje je Reuters u utorak imao uvid.

Navaljni, jedan od glavnih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, prebačen je u kolovozu na liječenje u Njemačku zbog trovanja bojnim otrovom novičokom.

Ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) prošli mu je mjesec naredila da se odmah vrati u domovinu i javi u ured u Moskvi ili će u protivnom završiti u zatvoru.

Optužila ga je da je prekršio uvjetno puštanje na slobodu temeljem sudske presude iz 2014. te za bijeg od nadzora ruskih vlasti. Navaljni tvrdi da je ta presuda bila politički motivirana.

Sudska baza podataka pokazala je u utorak da su vlasti zatražile da se uvjetno puštanje na slobodu ukine, što povećava izglede da će morati u zatvor.

Navaljnijeva glasnogovornica optužila je ruske vlasti da ga žele zastrašiti da se ne vrati u Rusiju, što je najavio da će učiniti pred parlamentarne izbore u rujnu.

Rusija ističe da nije vidjela nikakve dokaze da je Navaljni bio otrovan i niječe da mu želi zlo.

Kremlj poručuje da se može slobodno vratiti u Rusiju bilo kada kao bilo koji drugi ruski državljanin.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.