EPA/NYEIN CHAN NAING

Ruski predstavnik traži sastanak s Johnsonom zbog trovanja

Rusko veleposlanstvo u Londonu zatražilo je da se njihov predstavnik Aleksandro Jakovenko sastane s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom kako bi razgovarali o istrazi bivšega ruskog špijuna i njegove kćeri otrovane u Salisburyju, objavila je novinska agencija RIA u subotu.

“Nadamo se konstruktivnom odgovoru britanske strane i očekujemo takav susret u najbližoj budućnosti”, navela je agencija izjavu ruskog veleposlanstva.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je primilo zahtjev.

“Pravodobno ćemo odgovoriti”, rekla je glasnogovornica.

Odnosi Velike Britanije i Rusije na najnižoj su razini od 4. ožujka kada su u Salisburyju otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći, za što je britanska premijerka Theresa May optužila Moskvu, kazavši da je to “jedino moguće objašnjenje”.

Rusiju, koja od početka tvrdi da je nedužna, ohrabruju rezultati britanskog laboratorija koji je analizirao otrov. Laboratorij je potvrdio da je riječ o novičoku, vojnom nervnom otrovu koji se navodno proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je također da su za njegovu proizvodnju potrebne “jako složene metode” s kojima može raspolagati samo “državni akter”, ali da ne postoje dokazi da je taj otrov proizveden u Rusiji.

Afera je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Sjedinjenih Država.

Rusija je sazvala sastanak Vijeća sigurnosti UN-a četvrtak i na njemu žestoko kritizirala Britaniju i Sjedinjene Države d vode protiv Rusije propagandni rat u svrhu diskreditacije i delegitimacije Rusije.

Komentiraj