Ruski opozicijski vođa Navaljni je možda otrovan

Ruski opozicijski vođa Aleksej Navaljni hospitaliziran je u nedjelju nakon akutne alergijske reakcije, za koju je jedna liječnica rekla da bi mogla biti rezultat trovanja nepoznatom kemijskom supstancom.

Četrdesettrogodišnji Navaljni prevezen je u bolnicu iz zatvora, gdje služi tridesetodnevnu kaznu zbog kršenja zakona o prosvjedu, dan nakon što je policija privela u Moskvi gotovo 1400 prosvjednika koje je na prosvjed pozvao Navaljni.

Glasnogovrnica Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da Navaljni ima znakove akutne alergije uz “jako oteknuće lica i crvenilo kože”.

Liječnik zadužen za njega u bolnici rekao je Interfaxu da je Navaljnom dijagnosticiran osip te da se osjeća bolje.

Međutim, liječnica koja ga je liječila u prošlosti, s kojom je Navaljni nakratko razgovarao kroz odškrinuta vrata u nedjelju, rekla je da se ne može isključiti trovanje.

“Ne možemo isključiti toksično oštećenje kože i sluznice nepoznatom kemijskom supstancom koja je nanesena uz pomoć ‘treće strane'”, napisala je na Facebooku liječnica Anastasia Vasiljeva.

Vasiljeva, koja je rekla da Navaljni ima osip na gornjem dijelu tijela, lezije na koži i iscjedak iz oka, traži uzimanje uzorka Navaljnijeve kože, kose i uzorka s posteljine kako bi se testirali na kemikalije.

Rekla je kako je sumnjivo što joj nije bilo dopušteno da ga propisno pregleda.

Navaljnijeva odvjetnica Olga Mihailova napisala je na Facebooku u nedjelju navečer da liječnici ne znaju što se dogodilo njezinu klijentu, ali je ustvrdila da su simptomi čudni, uzimajući u obzir da Navaljni nije bio alergičan u prošlosti.

Ruski opozicijski vođa je 2017. napadnut kemijskom supstancom te mu je teško povrijeđeno bilo oko, ali su doktori uspjeli spasiti njegov vid.

Komentiraj