Ruski oporbeni vođa Navaljni pritvoren zbog skupa u Moskvi

EPA/YEVGENY FELDMAN

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni pritvoren je u Moskvi zbog sudjelovanja u protuvladinu prosvjedu ranije ove godine, objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmuš  preko Twittera u subotu.

Navaljni (44), uhićen je ispred svojeg stana u subotu popodne, a isprva se nije znao točan razlog.

No nakon što je proveo nekoliko sati u policijskoj postaji, Jarmuš je rekla da je Navaljni pritvoren zbog toga što je sudjelovao na skupu u Moskvi u siječnju, na kojem se pozivalo na bojkot predsjedničkih izbora u ožujku za koje kaže da su bili namješteni.

Planirao je prosvjede 9. rujna protiv nepopularnih planova ruske vlade o podizanju dobne granice za umirovljenje. Oporbenom vođi je zabranjeno da se natječe na predsjedničkim izborima u ožujku na kojima je uvjerljivo pobijedio Vladimir Putin.

Navaljni će se pojaviti na sudu u ponedjeljak, a dotad će biti u pritvoru, rekla je Jarmuš.

Navaljni je bio zatvaran nekoliko puta zbog organizacije prosvjeda protiv Kremlja, a zadnji put u svibnju je osuđen na 30 dana zatvora zbog organiziranja prosvjeda protiv Putina. Pozivao je na demonstracije u više od 90 gradova uz geslo “Putin nije naš car” protiv, kako je rekao, autokratske vladavine ruskog predsjednika.

Komentiraj