Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade stao u obranu uhićenog američkog novinara: On nije špijun

Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade rekao je u petak da ne vjeruje da je uhićeni američki novinar Evan Gershkovich špijun te izrazio nadu da će posredstvom diplomacije uskoro biti oslobođen.

Dmitrij Muratov rekao je Reutersu da je slučaj protiv Gershkovicha – novinara Wall Street Journala koji se suočava s optužbama za špijunažu koje nose do 20 godina zatvora – dio šireg trenda da se novinarstvo u Rusiji učini “opasnom profesijom“.

“Poznajem Gershkovicha. Sreo sam ga dva ili tri puta prošle godine. Znam da postoji praksa da se novinare koristi kao špijune, obavještajce i ‘ilegalce’ (neproglašene špijune) – ovo nije taj slučaj”, rekao je Muratov.

“On nije bio jedan od onih takozvanih dobro prikrivenih operativaca – kada se novinarstvo i novinarske akreditacije koriste kao paravan za špijunažu… Gershkovich nije bio špijun“, rekao je Muratov, sudobitnik Nobelove nagrade za mir u 2021. godini za svoja nastojanja da obrani slobodu medija u Rusiji.

On je dao izjavu ispred suda u Moskvi, gdje je održano zatvoreno saslušanje u slučaju Vladimira Kara-Murze, opozicijskog političara koji se suočava s optužbama za veleizdaju i širenje lažnih informacija o oružanim snagama.

Muratov je također naveo slučaj Ivana Safronova, bivšeg novinara koji je prošle godine osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine.

“Na svakom koraku, optužuje nas se za špijunažu i izdaju. To je trend – da se pokaže da je novinarstvo opasna profesija, i za ruske, ali i strane novinare.”

Muratov je bio glavni urednik nezavisnih novina Novaya Gazeta, te je u protekla dva desetljeća svjedočio ubojstvima nekolicine svojih novinara, dok im je prošle godine, kad je Rusija započela rat u Ukrajini, povučena dozvola za rad.

Ugašeno je otad više od 260 publikacija, blokirano ili su ostale bez dozvole, rekao je.

“Zaista ne razumijem kako, s obzirom na trend i manjak medijskog natjecanja, možete održati izbore koje je predsjednik Vladimir Putin najavio za 2024. godinu”, rekao je.

“Znači li to da idu dalje bez teških tema, rasprava, programa kandidata? Ne razumijem kako to može funkcionirati.”

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner