Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov odbacuje osude Zapada i okrivljuje Ukrajinu za rat

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je odbacio zapadne osude ruske invazije na Ukrajinu optužujući umjesto toga Ukrajinu da krši međunarodno pravo, izvještava CNN.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Ukrajini, Lavrov je ustvrdio da su ukrajinske snage izvršile “ilegalne” napade na “miroljubive građane Donbasa”.

Također je optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i “kijevski režim” za “rasistički” i “antiruski” motiviranu agresiju. Lavrov je ustvrdio da je Zelenski dao “rusofobične” komentare u intervjuu u kolovozu i da su oni motivirali ljude koji žive u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom da održe referendume o mogućnosti pridruživanja Rusiji. “Mislim da su odluke koje je usvojio cijeli niz regija Ukrajine o provođenju referenduma rezultat njegovih komentara”, rekao je Lavrov.

Lavrov je također osudio “ciničan” način na koji zapadne nacije opskrbljuju Ukrajinu oružjem i rekao da ta “politika znači izravno uplitanje Zapada u sukob i čini ih stranom u sukobu”. U svom govoru ustvrdio je da je Zapad primarno motiviran za isporuku oružja Ukrajini kako bi se “borbe razvukle što je duže moguće, unatoč žrtvama i razaranjima kako bi se iscrpila i oslabila Rusija”.

Lavrov je završio svoj govor odbacivanjem legitimiteta Međunarodnog kaznenog suda, “Nemamo povjerenja u rad njegovog tijela”, rekao je, dodavši, “i ne očekujemo ništa više od ove institucije ili cijelog niza drugih međunarodne institucije.” “Sve što sam danas rekao jednostavno potvrđuje da je odluka o provođenju ‘specijalne vojne operacije’ bila neizbježna”, dodao je Lavrov.

Komentiraj