RUSKI MINISTAR NIKIFOROV ‘Treba implementirati arbitražnu presudu, ali ne odustati od dijaloga’

Pixabay

Ruski ministar za telekomunikacije i masovne medije Nikolaj Nikiforov izjavio je u nedjelju tijekom posjeta Sloveniji da arbitražnu presudu o granici Slovenije s Hrvatskom treba implementirati, ali da Ljubljani ne savjetuje da prekine bilateralni dijalog o otvorenim pitanjima koji su nedavno započela dvojica premijera.

“Odluku međunarodne arbitraže o granici između Slovenije i Hrvatske treba primijeniti jer se radi o uvažavanju međunarodnog prava i temelji se na zakonitoj osnovi”, kazao je Nikiforov za Slovensku televiziju, prigodom posjeta gorskom prijelazu Vršič.

Nikiforov je također rekao da se Ruska Federacija “uvijek zauzima za dosljedno uvažavanje međunarodnog prava”.

Prema riječima ruskog ministra, u slučaju dvostranog spora je najvažnije da obje strane o njemu  otvoreno i iskreno razgovaraju.

“Zato Sloveniji savjetujem da nipošto ne prekida bilateralne razgovore”, naglasio je.

Na Vršiču je obilježena obljetnica pogibije ruskih vojnika u vrijeme Prvog svjetsko rata, na današnjem slovenskom tlu, što se niz godina obilježava kao manifestacija slovensko-ruskog prijateljstva.

Nikiforov je s ruske strane predsjednik rusko-slovenske međudržavne komisije za gospodarsku i kulturnu suradnju, a supredsjedatelj sa slovenske strane je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je također prisustvovao komemoraciji na Vršiču.

Komentiraj