Ruski mediji opet spominjali Milanovića, raspisali se o njegovim izjavama o ratu

Predsjednik RH Zoran Milanović izazvao je veliku pažnju domaćih i regionalnih medija zahvaljujući posljednjem medijskom nastupu tijekom kojeg se osvrnuo i na Kosovo, Krim, Rusiju i Ukrajinu. Njegove izjave nisu prošle nezapaženo ni u Rusiji, a tamošnji mediji su ga ponovno citirali.

“Stav kolektivnog Zapada u sukobu u Ukrajini je nemoralan”, citirala je ruska RIA Milanovića.

Ursula von der Leyen je prije dva mjeseca rekla da je 100.000 ukrajinskih vojnika ubijeno, što znači da je još 250.000 ranjeno. Ako je to istina, onda je sada 150.000 mrtvih. Rusi imaju prednost u streljivu, topništvu, u neograničenom broju i koje je rješenje – ostaviti Ukrajinu potpuno bez ljudi? Ja nisam predsjednik Ukrajine, ali sam imao simpatije prema ovoj zemlji”, rekao je dalje predsjednik.

RIA dalje prenosi njegovu izjavu u kojoj poručuje da se dojučerašnji pacifisti i borci za mir na Zapadu sada žele napiti tuđe krvi, pri čemu ne riskiraju sebe, prenosi N1.

“Ovo je duboko nemoralno, ovo što radimo kao kolektivni Zapad, koji zapravo ne postoji, jer nema rješenja. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. A njemački tenkovi u Harkivu još će više Rusiju približiti Kini. To politički gledano nije mudro i šteti Zapadu”, rekao je Milanović.

Predsjednik je izrazio spremnost pružiti humanitarnu pomoć i osuditi neprijateljstva bez ikakvog vojnog angažmana. Hrvatski čelnik je dodao da je Moskva od 2014. izazvana na oružani sukob izvana. Prema njegovim riječima, ruske oružane snage uništit će sve tenkove koje zapadne zemlje planiraju poslati u Ukrajinu.

Milanović se više puta izjasnio protiv sudjelovanja Hrvatske vojske u događajima u Ukrajini i izrazio sumnju u učinkovitost sankcija.

Ruski TASS piše da je predsjednik vojne akcije u Ukrajini nazvao Armagedonom. TASS dodaje da je Milanović ranije kazao da je sukob u Ukrajini zapravo sukob između Rusije i SAD-a te da će slanje njemačkih i američkih tenkova u Ukrajinu samo produžiti taj sukob.

“Hrvatski predsjednik Milanović: Rusija je provocirana u sukob u Ukrajini od 2014.”, naslov je teksta na Gazeti.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner