Ruski istražitelji pretresli izborne stožere kritičara Kremlja Navalnija

EPA/SERGEI ILNITSKY

Ruski istražitelji izveli su u četvrtak pretres u moskovskim izbornim stožerima kritičara Kremlja Alekseja Navalnija i policija je upala u skladište gdje su, kažu aktivisti, zaplijenili predizborne materijale.

Navalni, koji je proteklih mjeseci organizirao dva velika antivladina prosvjeda trenutno je na odsluženju zatvorske kazne u trajanju 25 dana zbog opetovana kršenja zakona organiziranjem javnih skupova. Trebao bi izići iz zatvora u petak.

Navalni je rekao da se želi kandidirati za predsjednika u ožujku sljedeće godine, no središnja izborna komisija  kaže da je to neprihvatljivo zbog osude za pronevjeru što Navalni smatra politički motiviranim.

Njegovi pristaše planiraju za subotu niz događaja u sklopu izborne kampanje, uključujući oko 5 milijuna kopija prvog izdanja njegovog predizbornog glasila.

Leonid Volkov, Navalnijev saveznik, rekao je da su vlasti u četvrtak izvele pretres i u izbornim stožerima u drugim ruskim gradovima i mjestima, sustavno zapljenjujući predizborne materijale.

On je rekao da Navalnijevi pristaše ne kane otkazati za subotu najavljene događaje u sklopu kampanje u Moskvi i na drugim mjestima u Rusiji.

Komentiraj