Ruski analitičar Mihnenko: Putina bi mogla ušutkati ruska elita, mogli bi mu namjestiti i uhićenje

Autor:

epa10509669 Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to award state decorations to outstanding Russian women who represent various professions, at the Kremlin, in Moscow, Russia, 08 March 2023. International Women's Day is one of the favourite holidays in Russia. International Women's Day (IWD) is observed annually on 08 March worldwide to highlight women's rights, as well as issues such as violence and abuse against women. The theme of IWD 2023 is 'DigitALL: Innovation and technology for gender equality'. According to the United Nations, 37 percent of women around the world do not use the internet, leading to a digital gender gap that widens economic and social inequalities.  EPA/ILYA PITALEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/ILYA PITALEV / SPUTNIK / KREMLIN

Iako Moskva ne priznaje jurisdikciju ICC-a niti izručuje svoje državljane, Mihnenko je istaknuo da bi Putin mogao biti uhićen i poslan na sud u Haagu ako bude uklonjen s vlasti ili ako mu ruske elite namjeste uhićenje

Vladimira Putina je ranije ovog mjeseca Međunarodni kazneni sud (ICC) optužio za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju, a prije nego uopće dobije priliku suočiti se s pravdom na sudu u Haagu, mogla bi ga “ušutkati” elita iz njegove zemlje, govori ruski analitičar Vlad Mihnenko.

Stručnjak za postkomunističku transformaciju istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza na britanskom Sveučilištu Oxford za Newsweek je objasnio da bi Vladimira Putina mogli ušutkati silovici, elitna skupina ruskih poslovnih ljudi i istaknutih političara, prenosi Večernji list.

“S obzirom na Putinove široke veze diljem Europe i ono što bi potencijalno mogao reći sucima o korupciji i lukavim poslovima između Moskve i velikih zapadnih prijestolnica, bit će puno poticaja da ga se ušutka pred Haagom”, ističe Mihnenko.

Dodaje da uhidbeni nalog ICC-a Putina učinio puno ranjivijim kod kuće.

Iako Moskva ne priznaje jurisdikciju ICC-a niti izručuje svoje državljane, Mihnenko je istaknuo da bi Putin mogao biti uhićen i poslan na sud u Haagu ako bude uklonjen s vlasti ili ako mu ruske elite namjeste uhićenje kako bi ga zbacile s vlasti.

Iako Kremlj pokušava nalog za uhićenje gurnuti pod tepih, Mihnenko smatra da ako Putin riskira posjet državama članicama ICC-a i “upadne u nevolje”, da bi to mogao biti rezultat toga što su mu silovici namjestili uhićenje “kako bi ga se riješili” ili kako bi ponovno uspostavili odnos Rusije sa Zapadom. Mihnenko smatra nedavne izjave bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva “prilično izvanrednim”.

Sve članice ICC-a imaju obvezu provesti nalog za uhićenje

Podsjetimo, Putin je proglašen globalnim odmetnikom 17. ožujka kada ga je Međunarodni kazneni sud (ICC) optužio za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju tijekom njegove sveobuhvatne invazije na susjednu zemlju.

Svih 123 država članica ICC-a, uključujući sve članice Europske unije, većinu afričkih država, sve države Latinske i Južne Amerike osim Kube i Nikaragve, pa čak i Tadžikistan, imaju obvezu provesti nalog za uhićenje i Putina i ruske predsjedničke povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove ako ikad kroče nogom na njihov teritorij, ističe Centar za analizu europske politike (CEPA).

No, postoji šansa da ruski čelnik ne stigne ni do Haaga, piše Newsweek.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.