FaH

Ruska vojska spremna jamčiti naoružanim pobunjenicima povlačenje iz Alepa

– Ruska vojska je objavila u četvrtak da je spremna jamčiti naoružanim pobunjenicima “sigurno povlačenje “iz Alepa dok Damask, uz podršku Moskve, vodi veliku ofenzivu na istočne četvrti drugog po veličini grada Sirije.

“Spremni smo jamčiti sigurno povlačenje pobunjenicima s njihovim oružjem, slobodan prolazak civila iz istočnog dijela Alepa i njihov povratak, kao i upućivanje humanitarne pomoći”, rekao je ruski general Segej Rudskoj na konferenciji za novinare.

Krajem srpnja je ruska vojska najavila otvaranje četiriju dodatnih humanitaranih koridora oko Alepa, uz postojeće izlaze.

Ti koridori su u to vrijeme omogućili izlazak 169 civila i predaju 69 boraca, prema podacima Moskve, koji nisu provjereni na terenu.

Taj novi ruski prijedlog sigurnih izlazaka stiže prije međunarodnog sastanka u subotu u Lausanni između Rusa, Amerikanca i predstavnika zemalja regije o Siriji.

To će biti prvi susret šefova diplomacija SAD-a Johna Kerryja i Rusije, Sergeja Lavrova nakon što je krajem rujna Washington objavio zalađivanje pregovora s Moskvom i neuspjeh prekida vatre.

U nedjelju Kerry odlazi u London na sastanak s “međunarodnim partnerima”, vjerojatno s kolegama iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske.

U četvrtak je dvadesetak napada bilo usmjereno na pobunjeničke četvrti Alepa, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U utorak je 56 civila, među kojima 7 djece ubijeno u pobunjeničkim četvrtima, a u srijedu je u istom području 15 civila izgubilo život, navodi SOHR.

General Rudskoj je istaknuo da je upotreba modernih bombardera Su-24 omogućila gotovo 100 postotnu učinkovitost udara.

“Ruske zrakoplovne snage nisu vodile nikakvo bombardiranje naslijepo”, rekao je dok UN, Francuska i SAD su posljednjih tjedana upozorile na ratne zločine u Alepu.

Rudskoj je zaključio da je “šteta što se koalicija koju vode SAD ne bori tako aktivno protiv terorista na sirijskom i iračkom teritoriju”.

Komentiraj