Rusko ministarstvo vanjskih poslova u subotu se okomilo na Sjedinjene Države zbog proširenja sankcija na sirijske ministre i rusku banku, tvrdeći pritom da je Washington “u potpunosti izgubio dodir sa stvarnošću”.

SAD je u petak na listu sankcioniranih dodao nekoliko viših sirijskih dužnosnika, uključujući ministre nafte i financija, kao i vodstvo jedne ruske banke.

Na listi je i sirijska aviokompanija Cham Wings koju optužuju da je prevozila strane borce do Sirije, kao i dvije tvrtke kojima navodno upravlja Rami Makhluf, bratić sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada. SAD tvrdi da su te tvrtke crpile naftu u područjima koja su pod kontrolom Islamske države.

“Ovo proširenje američkih sankcija protiv Rusije … u vrijeme kad bi krvavi napadi u Ankari i Berlinu trebali zbližiti razumne ljude u borbi protiv prijetnje koju predstavlja terorizam, pokazuje da je Washington u potpunosti izgubio dodir sa stvarnošću”, priopćilo je rusko ministarstvo.

SAD pokušava kazniti Rusiju zbog podrške sirijskoj vladi u borbi protiv terorizma koji nije prijetnja samo našoj državi, nego i cijelom svijetu, stoji u priopćenju.

Želja Washingtona “za promjenom vlasti u Siriji je toliko jaka da će zbog nje pomagati svim destruktivnim snagama”, tvrdi ministarstvo.

Rat u Siriji traje već pet godina, u njemu je poginulo 310 tisuća, a raseljeno više milijuna ljudi.

Komentiraj