Rusija uvela sankcije protiv EU zbog Navaljnog

Rusija je u utorak objavila da je uvela sankcije protiv Europske unije zbog afere trovanja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je proširilo popis predstavnika zemalja članica EU-a kojima je zabranjen ulazak u zemlju, ne objavivši njihova imena.

Time su odgovorili na sankcije koje je EU uveo u listopadu protiv šestorice ruskih državljana, uključujući Aleksandra Bortnikova, ravnatelja FSB-a, uz objašnjenje da su bili upleteni u trovanje Navaljnog.

Protumjere su uvedene protiv predstavnika veleposlanstava Francuske, Njemačke i Švedske, tri zemlje čiji su laboratoriji utvrdili tragove bojnog otrova tipa novičok u njegovu tijelu. Navaljni je tada bio u bolnici u Berlinu, a navodno je otrovan u Sibiru 20. kolovoza.

Rusija tvrdi da Navaljni nije u organizmu imao nikakav otrov kada se nalazio u bolnici u Sibiru i da bez suradnje s Europljanima u Rusiji nije moguće otvoriti istragu.

Misleći da razgovara s nekim obavještajnim dužnosnikom, Kudrjavcev je kazao da je sudjelovao u uništavanju dokaza te da je Navaljni bio otrovan supstancom koja mu je bila nanesena na donje rublje.

“Bolesnik očito pati od delirija progonjena… i određenih simptoma megalomanije”, odgovorio mu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

FSB je ocijenio da je riječ o lažnoj snimci i provokaciji provedenoj uz pomoć stranih tajnih službi.

Komentiraj