Rusija u 2016. prodala oružja za više od 15 milijarda dolara

Pixabay

Rusija je u 2016. učvrstila svoj status drugog svjetskog izvoznika oružja s isporukom vrijednijom od 15 milijardi dolara, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin i naveo intervenciju u Siriji kao dokaz pouzdanosti ruskog oružja.

Tijekom 2015. isporuke vojne opreme u inozemstvo su porasle na 14,5 milijardi dolara, podsjetio je ruski predsjednik na kojeg se pozivaju ruske agencije tijekom sastanka posvećenog obrani, jednom od glavnih razloga zbog kojeg je Zapad uveo sankcije nakon ukrajinske krize.

On je precizirao da su isporuke prošle godine bile namijenjene 52 zemalja i da su potpisani novi ugovori za 9,5 milijarda dolara.

Druga izvoznica oružja nakon Sjedinjenih Država, Rusija je uložila znatna sredstva nakon 15 godina za modernizaciju oružanih snaga. Rusija je dugogodišnji opskrbljivač Indije i Kine i posljednjih godina je isporučivala opremu sirijskom režimu, kojeg vjerno podržava.

“Mogućnosti ruskog oružja, njihova pouzdanost i učinkovitost pokazani su u borbi protiv terorista u Siriji, u borbi protiv terorizma na cijelom Bliskom istoku”, inzistirao je Putin.

“Upotreba zrakoplovstva i protuzračne obrane u stvarnim borbenim uvjetima donosi dragocjeno iskustvo osoblju zrakoplovstva i inženjerima, kao i izvođačima državne vojne proizvodnje”, dodao je.

Prema posljednjem izvješću neovisnog instituta Sipri, Sjedinjene Države su i dalje prvi izvoznik s 33 posto tržišta (+3 bodova) ispred Rusije 23 posto (-1 bod), Kine 6,2 posto (+2,4 boda) i Francuske 6,0 posto, (-0,9 boda).

Prema toj organizaciji, transfer oružja u svijetu je dosegao rekordnu razinu nakon Hladnog rata u posljednjih pet godina.

Komentiraj