RUSIJA Tisuće prosvjednika protiv novog zakona o internetu

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Tisuće ljudi prosvjedovale su u nedjelju u Rusiji protiv nacrta zakona o stvaranju neovisnog interneta koji njegovi kritičari optužuju za “cenzuru” i pokušaj “izolacije” zemlje od ostatka svijeta.

Protiv tog nacrta zakona organizirani su prosvjedi u Moskvi za koje je policija dala odobrenje te manji skupovi diljem Rusije.

Uime borbe za informatičku sigurnost nacrt predviđa da se onemogući funkcioniranje ruskih mrežnih stranica preko stranih servera.

Taj je prijedlog kritiziran kao pokušaj kontrole sadržaja, pa i postupne izolacije ruskog interneta u prilikama sve većeg pritiska vlasti na slobodu elektroničkih medija.

Po podatcima organizatora, na prosvjedu u Moskvi sudjelovalo je 15.000 ljudi. Na njemu su govorili aktivisti za medijske i internetske slobode.

“Vlada suzbija slobodu, pa i slobodu na internetu. Mogu vam to reći kao čovjek koji je mjesec i pol proveo u zatvoru zbog objave na Twitteru”, rekao je Sergej Bojko, aktivist iz Sibira, obraćajući se mnoštvu.

U Moskvi je bez očitog razloga uhićeno nekoliko ljudi. Novinar agencije France presse vidio je kako policija nosi muškarca držeći ga za ruke i noge.

Cilj nacrta novog zakona o internetu koji još treba proći drugo čitanje je “potpuna cenzura”, upozorava Telegram, ruska mobilna aplikacija.

Peticija koju je inicirala ruska skupina za internetske slobode pozvala je da se taj nacrt odbaci jer bi mogao dovesti Rusiju do “antiutopije na način Georgesa Orwella”.

Komentiraj