Rusija spominje “svjetski rat” ako izostane dogovor o Siriji

EPA/SVEN HOPPE

Ruski premijer Dimitrij Medvedev rekao je da bi sve svjetske sile trebale sjesti za pregovarački stol i dogovoriti kraj rata u Siriji “umjesto pokretanja novog svjetskog rata”.

“Amerikanci i našu arapski partneri moraju dobro promisliti – žele li trajni rat?”, rekao je Medvedev za njemački dnevnik Handelsblatt koji će izaći u petak. U takvom ratu pobjedu se ne bi moglo ostvariti brzo, prenosi Reuters, pozivajući se na njemački prijevod njegovih riječi, “osobito u arapskom svijetu, gdje se svi bore protiv svih”.

“Sve strane treba dovesti za pregovarački stol umjesto pokretanja novog svjetskog rata”, rekao je Medvedev, dodavši kako SAD i Rusija moraju izložiti sve sukobljene strane pritisku kako bi osigurale prekid vatre.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da se na sastanku velikih sila u Muenchenu treba postići “nekakav napredak” kako bi se sirijski mirovni pregovori održali na životu.

“Ovdje nam treba nekakav napredak i siguran sam da to očekuju i svi moji kolege, ne samo ja”, rekao je Steinmeier, napomenuvši kako nije jasno može li se u četvrtak postići dogovor o prekidu vatre.

“Danas ćemo pokušati postići nešto što dosad nije uspijevalo, prije svega dostaviti više toga ljudima koji su prikliješteni u Siriji i povezati to s prvim koracima prema znatnom smanjenju nasilja”, dodao je.

On je to rekao novinarima uoči sastanka Međunarodne skupine za potporu Siriji, koja okuplja 20-ak država, na kojem će se pokušati dogovoriti prekid vatre.

Komentiraj