Rusija se nada da će SAD “zadržati mir” u krizi sa Sjevernom Korejom

EPA

Rusija se nada da će se Sjedinjene Države suzdržati od bilo kakva poteza kojim bi Sjevernu Koreju mogle isprovocirati da krene u opasnu akciju, rekao je u srijedu ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima i pozvao na politički dijalog radi smirivanja napetosti.

“U svakom slučaju vojno rješenje nije opcija”, rekao je novinarima ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija.

“Snažno želimo da Sjedinjene Države zadrže mir i suzdrže se od bilo kakva poteza koji bi mogao isprovocirati drugu stranu na akcije koje bi mogle biti opasne”, rekao je.

Napetosti su porasle između Washingtona i Pyongyanga pošto je američki predsjednik Donald Trump u utorak upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s “vatrom i bijesom” ako zaprijeti Sjedinjenim Državama, a  Pyongyang je na to u srijedu odgovorio da razmatra napad projektilima na Guam, američki teritorij u zapadnom Pacifiku.

Stanje je pokušao smiriti američki državni tajnik Rex Tillerson kazavši da je Trump samo pokušao uputiti snažnu poruku riječima koje će sjevernokorejski čelnik razumjeti.

“Nema “neposredne prijetnje” rata sa Sjevernom Korejom, rekao je Tillerson novinarima u zrakoplovu kojim je u srijedu letio prema američkoj vojnoj bazi Guam.

“Ništa što sam vidio i ništa što znam ne upućuje na to da se stanje dramatično promijenilo u zadnja 24 sata”, rekao je Tillerson i ocijenio da bi “Amerikanci trebali mirno spavati i ne brinuti zbog retorike zadnjih nekoliko dana”.

“Mislim da je predsjednik samo ponovio da SAD ima sposobnost da se obrani od bilo kakvog napada, i naše saveznike, i da ćemo to i učiniti”, rekao je Tillerson.

Njegov kolega zadužen za ministarstvo obrane Jim Mattis pozvao je kasnije u srijedu Sjevernu Koreju da prekine razvoj nuklearnog oružja i samoizolaciju te odustane  od postupaka koji bi vodili “kraju njegova režima i uništenju njegova naroda”.

Američka vojna moć neizmjerno nadilazi vojnu moć Pyongyanga i “svaki put ćemo nadmoćno uzvratiti na postupke sjevernokorejskog režima koji će izgubiti svaku utrku u naoružavanju ili sukob koji bi potaknuo”, upozorio je Mattis, bivši admiral u mornarici.

Sjeverna Koreja ne krije da želi razviti projektil koji bi mogao nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi SAD te ignorira pozive međunarodne zajednice da zaustavi svoj nuklearni i balistički program.

U priopćenju Mattis upozorava i na izoliranost Pyongyanga te ističe da UN-ovo Vijeće sigurnosti odsad govori “jednim glasom” nakon donošenja novog paketa gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji u subotu.

Kina, jedini pravi saveznik Sjeverne Koreje, i Rusija glasovale su za sankcije.

Komentiraj