Film & glazba
Decoration icon

Rusija

Rusija raspisala tjeralicu za Jamalom, ukrajinskom pobjednicom Eurosonga 2016. godine

Autor:

Press

Pjevačicu Susanu Jamaladinovu, koja je kao Jamala pobijedila na Eurosongu 2016., Rusija traži zbog navodnog kršenja kaznenog zakona jer je širila ‘lažne informacije o Ruskoj agresiji na Ukrajinu’.

Kako javlja Associated Press Rusija je na svoju tjeralicu stavila Susanu Jamaladinovu, ukrajinsku pjevačicu koja je 2016. pobijedila na Eurosongu pod umjetničkim imenom Jamala. U bazi podataka Ministarstva unutarnjih poslova Jamaladinova se nalazi kao tražena osoba zbog kršenja kaznenog zakona. Navodno je optužena za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci i tekućim borbama u Ukrajini nakon što je prošle godine usvojen zakon koji zabranjuje takve informacije.

Jamaladinova, koja je krimskotatarskog podrijetla, pobijedila je na natjecanju za Euroviziju s pjesmom ‘1944’, nazvanoj po godini kada je Sovjetski Savez deportirao krimske Tatare, što je aneksija koju druge zemlje uglavnom smatraju nelegitimnom, a Krim još uvijek smatraju ukrajinskim teritorijem i to gotovo dvije godine nakon što je Rusija anektirala Krim. Rusija je protestirala zbog uključivanja pjesme u natjecanje, tvrdeći da krši pravila Eurovizije protiv političkog govora. Međutim, pjesma ‘1944’ ne sadrži konkretnu kritiku Rusije ili Sovjetskog Saveza u svojim stihovima, iako to implicira svojim početnim stihovima.

Rusiji je 2022. godine zabranjeno sudjelovanje na Eurosongu i to sljedećom odlukom: “Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje natjecanje dovelo konkurenciju na loš glas”, objavila je tada Europska radiodifuzna unija.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.