Screenshot/YouTube/Euronews

Rusija priznala da je pucala na brodove, Ukrajinci na ulicama Kijeva

Rusija je u nedjelju potvrdila da je zaplijenila tri ukrajinska broda, te da je koristila oružje kako bi ih zaustavila u pokušaju da prođu kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Ruska služba za unutarnju sigurnost (FSB) potvrdila je da su ruski pogranični brodovi otvorili vatru kako bi natjerali ukrajinske brodove da se zaustave.

FSB je također potvrdio da su ranjena tri ukrajinska vojnika, kojima je odmah pružena pomoć i nisu životno ugroženi. Ukrajina je u međuvremenu objavila da je ranjeno šest pomoraca.

Ukrajina je objavila da će se u ponoć po lokalnom vremenu sastati njezino Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Po nekim izvorima,moglo bi se proglasiti izvanredno stanje.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.

“Očekujemo da Rusija ponovno uspostavi slobodu prolaza kroz Kerčka vrata i pozivamo sve strane da djeluju s maksimumom suzdržanosti kako bi se došlo do hitnog smirivanja napetosti”, kaže se u priopćenju EU-a.

NATO je putem glasnogovornika također pozvao na “suzdržanost i smirivanje napetosti”.

Porošenko traži uvođenje izvanrednog stanja

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko opisao je ruski čin kao ‘lud i neizazvan’.

Porošenko je rekao kako će u ponedjeljak od parlamenta zatražiti uvođenje izvanrednog stanja, ali i istaknuo kako to ne znači proglašenje rata.

“Ukrajina se ne planira boriti protiv nikoga”, rekao je Porošenko.

epa07190228 Ukrainian President Petro Poroshenko leads the National Security and Defence Council meeting in Kiev, Ukraine, 25 November 2018. Russia has seized three Ukrainian vessels amid their leaving the Kerch Strait; Ukrainian President Petro Poroshenko is gathering the Military Cabinet over the incident. The two small-sized `Berdiansk` and `Nikopol` armored artillery boats have come under enemy fire and are now dead in the water. The `Yany Kapu` tugboat has forcibly been stopped. The vessels have been captured by special forces of the Russian Federation, the press service of Ukraine`s Navy said on Facebook on Sunday evening. The Ukrainian Navy also reported the number of the Ukrainian servicemen wounded in the incident grew to two persons as Ukrainian media report. EPA/MYKHAILO MARKIV / POOL

Prosvjednici pred ruskom ambasadom u Kijevu

Više od 150 prosvjednika okupilo se u nedjelju navečer ispred ruske ambasade u Kijevu, gdje su u znak prosvjeda zapalili jedan automobil, javlja BBC. Prosvjednici su bacali baklje, te poručili kako je Ukrajina odavno trebala prekinuti sve diplomatske odnose s Rusijom.

“Okupili smo se kako bismo prosvjedovali protiv Rusa zbog današnjih aktivnosti, zbog pucanja na našu vojsku. Jako smo ljuti”, rekao je prosvjednik Oleksiy Ryabov za agenciju Reuters.

epa07190224 Protestors set up paper ships on the tires during their rally near of Russian embassy building in Kiev, Ukraine, 25 November 2018. Russia has seized three Ukrainian vessels amid their leaving the Kerch Strait; Ukrainian President Petro Poroshenko is gathering the Military Cabinet over the incident. The two small-sized ‘Berdiansk’ and ‘Nikopol’ armored artillery boats have come under enemy fire and are now dead in the water. The ‘Yany Kapu’ tugboat has forcibly been stopped. The vessels have been captured by special forces of the Russian Federation, the press service of Ukraine’s Navy said on Facebook on Sunday evening. The Ukrainian Navy also reported the number of the Ukrainian servicemen wounded in the incident grew to two persons as Ukrainian media report. EPA/STEPAN FRANKO EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Rusija je u nedjelju potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda. Obje zemlje međusobno se okrivljuju zbog incidenta. Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je naredbi o stavljanju vojske u punu spremnost za borbu.

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti zbog krize između Rusije i Ukrajine

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u ponedjeljak hitan sastanak vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, koja je u nedjelju potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Sastanak su, prema istim izvorima, zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

Kijev je zapljenu brodova nazvao “ludim činom Rusije protiv Ukrajine”, tvrdeći da je “napad” bio “unaprijed smišljen”. Moskva je potvrdila da je “uporabu oružja”, tvrdeći da su ukrajinski brodovi “uhvaćeni u ileganoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama”.

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska izvijestila da su ranjena šestorica. Kerčka vrta, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Ukrajina objavila da su Rusi zaplijenili tri ukrajinska broda

Komentiraj

Source:HINA i Nacional