Rusija priprema najrigoroznije mjere: Snimat će građane, kontrolirati korištenje bankovnih kartica i komunikacija

Novonastalu situaciju mnoge države koriste za stroži režim kontrole građana, a u tom pogledu ni Rusija nije izuzetak, čak naprotiv, ona planira uvesti najrigoroznije mjere kojima će se kontrolirati svaki korak građana.

Rusija razmatra uvođenje agresivnih metoda nadzora građana kao dodatnu mjeru zaštite od koronavirusa nakon što su u Moskvi, Sankt Peterburgu i ostalim regijama kroz 11 vremenskih zona uvedena stroga ograničenja kretanja.

Detalji novog sustava praćenja još nisu potvrđeni, ali informacije koje je iznio The Guardian ukazuju na to da bi mjere mogle uključivati mobilne aplikacije koje prate lokaciju osobe, CCTV kamere sa softverom za prepoznavanja lica, QR kodove te podatke o korištenju mobilnih telefona i kreditnih kartica prilikom kupovine ili korištenja bankomata.

Pojačani nazor bi se mogao implementirati već ovih dana, mnogi kritičari ruskog predsjednika Vladimira Putina smatraju da je to samo uvod u kompletnu kontrolu građana koja bi mogla ostati na snazi i nakon opasnosti od koronavirusa.

Gradonačelnik Moskve već potpisao zakon koji omogućuje stroži nadzor

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, već je  potpisao je zakon koji će omogućiti gradskim vlastima da identificiraju i pronađu ljude koji krše mjere samoizolacije. Zagovornici tog zakona kažu da će to povećati sigurnost građana tijekom epidemije koronavirusa, dok protivnici tvrde da će tako vlast u rukama imati neograničenu, vrlo opasnu moć.

Već izradili aplikaciju Social Monitoring, izazvala je bijes građana pa su je povukli

Jedan takav pokušaj već je izazvao pobunu kod građana zbog mobilne aplikacije koju su razvile gradske vlasti Moskve za praćenje oboljelih od koronavirusa. Aplikacija zvana Social Monitoring pojavila se prošli tjedan na Google Playu, a od korisnika je zahtijevala podatke o lokaciji, kameri, telefonu, senzorima i ostale informacije kojima bi se moglo utvrditi da netko krši odredbu o karanteni, piše Guardian.

Social Monitoring ubrzo je nestao iz online trgovine. Eduard Lisenko, šef moskovskog Odjela za informacijsku tehnologiju, aplikaciju je nazvao ‘testnom verzijom’ koja je puštena u promet kako bi se dobilo povratno mišljenje stručnjaka. Kaže da će biti ponovno puštena u promet, a onima koji ju ne budu željeli imati na svojim mobitelima, bit će ponuđeni zamjenski uređaji.

 

Komentiraj