Rusija poručuje da odbrojava vrijeme do aneksije, Zelenski saziva hitan sastanak

Rusija će sutra na proslavi u Moskvi službeno proglasiti aneksiju dijelova Ukrajine, potvrdio je Kremlj u četvrtak.

Rusija kaže da će ispuniti “težnje” za aneksijom okupiranih regija EU je stoga objavila novi paket sankcija Rusiji i “čvrst odgovor” na sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

SAD, Poljska i Bugarska pozivaju svoje državljane u Rusiji da hitno napuste tu zemlju
Dvije eksplozije zabilježene su kod plinovoda na dnu Baltika. Svi su uvjereni da se radi o sabotaži, čak ni Kremlj ne isključuje tu mogućnost.

Putin: Zapad je spreman izazvati krvoproliće

Vladimir Putin optužio je zapad da je spreman izazvati krvoproliće i “obojene revolucije” u bilo kojoj zemlji.

Ruski predsjednik, koji nije imenovao konkretnu državu niti dao bilo kakve dokaze, razgovarao je putem videolinka s čelnicima obavještajnih službi bivše sovjetske Zajednice neovisnih država.

Očekuje se da će Putin sutra potpisati dekret kojim se Rusiji pripajaju četiri ukrajinske regije, nakon čega će održati govor na tu temu.

Zelenski saziva hitan sastanak Vijeća za obranu

Sergij Nikiforov, glasnogovornik Volodomira Zelenskog, objavio je na Facebooku da je ukrajinski predsjednik sazvao hitan sastanak.

“Predsjednik Volodimir Zelenski sutra saziva hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine. Dnevni red i ostali detalji bit će objavljeni naknadno”, piše Nikiforov.

Ukrajinske snage približavaju se okupiranom gradu u Donjecku

Ukrajinske snage nastavljaju se približavati okupiranom gradu Limanu u Donjecku, prenosi tamošnji čelnik Aleksander Petrikin kojeg podržava Rusija.

“Željezničko čvorište palo je u ruke ruskih snaga i njihove savezničke milicije krajem svibnja, ali situacija je postala teška za snage koje pokušavaju zadržati teritorij”, rekao je Aleksander Petrikin, proruski šef gradske uprave.

Uskoro aneksija

Naime, Putinova TV odbrojava vrijeme do aneksije, javljaju mediji.

Na državnom TV kanalu Rusija 24 pojavio se sat koji odbrojava vrijeme do aneksije okupiranih ukrajinskih teritorija.

Ruske snage i dalje su pod pritiskom u dijelovima regija koje planiraju pripojiti. Institut za proučavanje rata (ISW) izvještava da se ruska vojska suočava s neizbježnim porazom u gradu Limanu, jugoistočno od Izjuma.

ISW kaže da su ruski vojni blogeri jučer s rastućom zabrinutošću raspravljali o ukrajinskim uspjesima oko Limana, “sugerirajući da bi se ruske snage u ovom području mogle suočiti s neizbježnim porazom”.

Ukrajinci pokušavaju okružiti ruske trupe

Liman je grad od oko 20.000 stanovnika u Donjecku, oko 20 km od granice Luhanske oblasti, a nedaleko od Lisičanska i Severodonjecka koji su proljetos bili poprište žestokih borbi.

“Nekoliko ruskih vojnih blogera i istaknutih vojnih dopisnika tvrdi da su ukrajinske trupe napredovale zapadno, sjeverno i sjeveroistočno od Limana i rade na dovršetku okruživanja ruskih trupa u Limanu i duž sjeverne obale rijeke Siverski Donjeck u ovom području”, navodi Institut.

“Ruski vojni blogeri izjavili su da ukrajinske trupe prijete ruskim položajima i linijama komunikacije”, dodaju.

“Velike posljedice za rusko grupiranje”

“Kolaps limanskog džepa vjerojatno će imati velike posljedice za rusko grupiranje u sjevernoj Donjeckoj i zapadnoj Luhanskoj oblasti i može omogućiti ukrajinskim trupama da ugroze ruske položaje duž zapadne granice Luhanske oblasti i u području Severodonjeck-Lisičansk.”

Razvoj bi uslijedio nakon ruskih gubitaka nakon ukrajinskih protuofenziva u regiji Harkiv, a ISW kaže da bi dobitak dodatno smanjio ruski moral i izazvao dodatni bijes nacionalista kod kuće, jer djelomična mobilizacija Vladimira Putina nailazi na otpor onih koji bježe iz zemlje.

Pogođena pomoćna infrastruktura kod nuklearke u Zaporižji

RIA Novosti javlja da su Ukrajinci pustili dron kod nuklearne elektrane u Zaporižji, ali da nema veće štete. “Reaktoru ništa ne prijeti, dron se zabio u pomoćnu infrastrukuturu. Vatrogasci sada dovršavaju gađenje. Nema opasnosti u smislu nuklearne prijetnje”, rekao je Jevhen Balicki, ruski predstavnik vlasti u Zaporižji za RIU.

Komentiraj