Rusija se vraća svemirskom turizmu, na ISS šalje japanskog milijardera

Screenshot YouTube

Rusija će u srijedu poslati japanskog milijardera Yusakija Maezawu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) čime se Moskva vraća u biznis svemirskog turizma nakon desetljeća pauze.

Jedan od najbogatijih Japanaca, 46-godišnji Maezawa poletjet će s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u pratnji svog asistenta Yozoa Hiranoa.

Time će se okončati više od deset godina duga stanka u primanju turista u ruski svemirski program, od leta suosnivača kanadskog Cirque du Soleila, Guya Lalibertea, 2009. godine.

Međutim, ruska svemirska agencija Roskosmos u listopadu je prvi put u povijesti na ISS poslala glumicu Juliju Peresild i redatelja Klima Šipenka, koji su ondje, u pokušaju da pobijede suparnički holivudski projekt, snimali scene za prvi film u svemiru.

Maezawin odlazak u svemir zbiva se u izazovnom vremenu za Rusiju čiji se svemirski turizam trenutno bori da ostane relevantan i održi korak sa zapadnom konkurencijom u modernoj svemirskoj utrci.

Prošle godine je američka tvrtka SpaceX, čiji je vlasnik Elon Musk, ukinula ruski monopol na letove s ljudskom posadom na ISS nakon što je ondje poslala astronaute u svojoj Crew Dragon kapsuli.

Sojuzom, letjelicom s tri sjedala, upravljat će 44-godišnji ruski kozmonaut Aleksandar Misurkin, koji je bio već na dvije misije na ISS-u.

Maezawa i Hirano će provesti 12 dana na svemirskoj stanici tijekom kojih će dokumentirati svoje putovanje, a ono će biti dostupno na Maezawinom YouTube kanalu gdje ima više od 750.000 pratitelja. Maezawa i Hirano su posljednjih nekoliko mjeseci proveli trenirajući u Star Cityju, gradu izvan Moskve u kojemu su se pripremale generacije sovjetskih i ruskih kozmonauta.

U partnerstvu s američkom tvrtkom Space Adventures, Rusija je dosad u svemir poslala sedam bogatih turista. Maezawa i Hirano bit će prvi iz Japana.

Amateri oko Mjeseca

SpaceX 2023. godine planira odvesti osam astronauta amatera na put oko Mjeseca, koji Maezawa financira i u njemu sudjeluje.

Rusija je također najavila da će odvesti više turista na ISS te jednom od njih planira ponuditi šetnju svemirom.

Za Rusiju je zadržavanje titule vrhunske svemirske nacije stvar nacionalnog ponosa koji proizlazi iz njezinih postignuća iz sovjetskog doba i rivalstva s Amerikom.

Sovjeti su u mnogočemu bili prvi u svemiru. Njihova su ostvarenja, primjerice, prvi satelit, prvi muškarac i prva žena u svemiru i prva svemirska šetnja.

Komentiraj