Rusija je poslala u utorak u tvornicu za preradu prvu pošiljku potrošenog goriva iz podmornica na nuklearni pogon još iz razdoblja Sovjetskog Saveza, u sklopu međunarodnih napora za uklanjanje opasnog nasljeđa Hladnog rata.

Radioaktivno gorivo iz više od 100 reaktora i 50 podmornica bilo je skladišteno u zaljevu Andrejeva na sjeverozapadu Rusije, bivšoj mornaričkoj bazi zatvorenoj 1992., posljednjih 35 godina.

Ono je predstavljalo ozbiljan rizik za okoliš, priopćila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja pomaže u financiranju tog projekta.

Iz zaljeva Andrejeva potrošeno gorivo bit će prebačeno posebno opremljenim plovilom u rusku arktičku luku Murmansk, a zatim na konačno odredište – tvornicu za preradu potrošenog nuklearnog goriva u Čeljabinsku nedaleko od Urala.

Cilj projekta, uspostavljenog 2003. godine, je ukloniti sve zalihe nuklearnog goriva iz zaljeva Andrejeva. Za to će vjerojatno trebati nekoliko godina, procjenjuje EBRD.

Taj projekt je dodatak ruskim, multilateralnim i bilateralnim projektima i financiraju ga Europska unija i Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Posebno je zadovoljstvo vidjeti da države ostavljaju po strani svoje razlike kako bi riješile takva ključna pitanja kao što je nasljeđe flote na nuklearni pogon na sjeveru Rusije”, izjavio je potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstvo Pierre Heilbronn.

Komentiraj