Rusija osumnjičena za bolest diplomatskog osoblja na Kubi

EPA/Rolando Pujol

Istraga američkih agencija o tajnovitoj bolesti američkog diplomatskog osoblja na Kubi i Kini pokazuje da je Rusija glavni osumnjičeni, objavila je mreža NBC News u utorak.

FBI, CIA i druge američke agencije ukazuju na upletenost Moskve, objavio je NBC, navodeći nekoliko neimenovanih dužnosnika koji su govorili o istrazi.

Ipak, dokazi nisu dovoljni da bi Sjedinjene Države javno proglasile Moskvu odgovornom, prema izvješću NBC-a.

Američki dužnosnici u srpnju su rekli da još istražuju zdravstvene probleme u američkom veleposlanstvu na Kubi i da ne znaju tko ili što je u pozadini tajnovite bolesti, koja je počela 2016. i zarazila 26 Amerikanaca.

Simptomi uključuju gubitak sluha, zujanje u ušima, vrtoglavicu, glavobolju i umor, što je svojstveno “blažoj traumatskoj ozljedi mozga”, rekli su dužnosnici State Departmenta.

State Department je rekao u lipnju da je vratio skupinu diplomata iz Guangzhoua u Kini  zbog zabrinutosti da pate od tajnovite bolesti povezane s ozljedom mozga.

Kubanski dužnosnici, koji provode vlastitu istragu, opovrgnuli su svaku upletenost ili saznanje o tome što je u pozadini.

SAD vjeruje da su protiv vladinih zaposlenika upotrijebljena sofisticirana elektromagnetska oružja, možda zajedno s drugim tehnologijama, objavio je NBC.

Komentiraj