EPA/STR

RUSIJA “Operacija u Istočnoj Ghouti bliži se kraju”

Velika ofenziva sirijske vojske uz pomoć Rusije u predgrađu Damaska skoro je gotova, a pobunjenici su svedeni na samo jedan grad nakon što su napustili ostatak enklave istočna Ghouta, objavila je u četvrtak Moskva.

Službenik Jaish al-Islama, frakcije koja kontrolira grad Douma u Istočnoj Guti koji je ostao pod kontrolom pobunjenika, otkrio je kako je ta skupina i dalje u pregovorima s Rusijom oko sudbine tog mjesta. Razgovori su počeli prije nekoliko dana.

Tisuće pobunjenika je prihvatilo mirovne ponude kojima je posredovala Rusija, pa su s obiteljima proteklog tjedna napustili dijelove enklave vladinim autobusima kojima im je omogućen pristup u druga pobunjenička područja. Deseci tisuća civila su ostali i prihvatili vlast u Damasku, a mnogi su pobjegli preko prve linije.

Kolaps pobunjeničke kontrole u Istočnoj Guti nakon jedne od najžešćih vojnih kampanja u sedmogodišnjem ratu zadalo je pobunjenicima najveći poraz otkad su 2016. protjerani iz Aleppa.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova otkrila je kako se “protuteroristička operacija” u istočnoj Ghouti bliži svome kraju, prenosi novinska agencija RIA. Nije otkrila više detalja o pregovorima s pobunjenicima koji su u tijeku.

Istočna Ghouta je 2011. bila jedna od prvih središta pobune protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a do prošlog mjeseca je ostala najveće i najmnogoljudnije uporište pobunjenika.

Njezin pad bit će posljednja u nizu pobjeda Assadove vlade otkad se Rusija u rujnu 2015. uključila u sirijski sukob.

Komentiraj