Rusija odustala od Expa 2030. Kažu da ‘ne mogu račuanti na poštenu i nepristranu ocjenu’

Rusija je odustala od svoje ponude za domaćina Expo 2030 u Moskvi jer “ne može računati na poštenu i nepristranu ocjenu” u konkurenciji s ostalim kandidatima, javlja novinska agencija Interfax, pozivajući se na rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Jasno je da ponuda Moskve za domaćina Expo 2030, suočena s konkurencijom ostala četiri kandidata, neće biti ocijenjena pošteno i nepristrano”, priopćilo je ministarstvo u ponedjeljak. Dodaju da su svjetske izložbe postale ‘jjoš jedna žrtva velike proturuske kampanje koju vode zapadne zemlje kako bi izbacile Rusiju iz svih područja suradnje’. Ističu i da su o svojoj odluci o povlačenju obavijestili Bureau International des Expositions (BIE).

BIE je potvrdio da je primio obavijest o odluci Rusije i naveo u priopćenju da je ruski premijer Mihail Mišustin izrazio nadu da će ta zemlja biti kandidat ‘u doglednoj budućnosti’.

World Expo je globalni sajam koji je posvećen pronalaženju rješenja za izazove s kojima se čovječanstvo suočava. Zemlju domaćina događaja odabrat će 170 država članica BIE krajem 2023. godine. Među kandidatima je i Ukrajina.

Komentiraj