RUSIJA: “Odlučno ćemo odgovoriti na američke sankcije”

epa

Moskva je u petak poručila da će odlučno odgovoriti na nove američke sankcije protiv ruskih gospodarstvenika, tvrtki i vladinih dužnosnika.

Nikakvi pritisci ne mogu prisiliti Rusiju da promijeni svoj smjer, a sankcije će samo dodatno učvrstiti jedinstvo ruskog društva, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

SAD je ranije u petak, u jednom od najagresivnijih poteza Washingtona, uveo sankcije kako bi kaznio Moskvu za niz aktivnosti, uključujući navodno miješanje u američke predsjedničke izbore 2016.

Istovremeno, Bijela kuća je najavila da sankcije neće ustjecati na pripreme budućeg sastanka predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

“Kao što je predsjednik uvijek govorio, želi dobre odnose s Rusijom, ali to će ovisiti o potezima Rusa”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Washington je sankcionirao 38 osoba i tvrtki optuženih za sudjelovanje u ruskim “napadima” na “zapadne demokracije”.

Sedam oligarha bliskih Kremlju Vladimira Putina i 12 tvrtki koje oni posjeduju ili kontroliraju dio su meta tih kaznenih mjera, među najstrožima koje je administracija Donalda Trumpa poduzela protiv Moskve.

Među oligarsima su Oleg Deripaska, vlasnik najvećeg proizvođača aluminija UC Rusala, Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg i Kiril Čamalov, vlasnici važnih tvrtki u energetskom sektoru, te Sulejman Kerimov, milijarder i senator, objavili su američki dužnosnici.

Sedamnaest ruskih visokih vladinih dužnosnika je također zahvaćeno sankcijama, među kojima direktor državnog poduzeća Gazprom Aleksej Miller i Andrej Kostin, direktor druge ruske banke VTB. Ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev, Viktor Zolotov koji upravlja Nacionalnom gardom i glavni tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patručev su također na tom popisu.

“Sjedinjene Države poduzimaju te mjere kao odgovor na besramna stajališta i pogubne aktivnosti ruske vlade, koje se nastavljaju diljem svijeta”, rekao je novinarima jedan visoki dužnosnik Trumpove administracije.

To uključuje “njihovo zauzimanje Krima, poticanje nasilja na istoku Ukrajine, podršku režimu Bašara al-Asada u Siriji i pakosne ciberaktivnosti. Ali prije svega to je odgovor na stalne ruske napade na zapadne demokracije”, zaključio je.

Komentiraj