Rusija odbila produžiti vizu moskovskoj dopisnici BBC-a

Ruske vlasti u petak su odbile produžiti vizu dopisnici BBC-a Sarah Rainsford, što bi moglo negativno utjecati na već loše bilateralne odnose između Velike Britanije i Rusije.

Smatra se da je taj potez odgovor ruskih vlasti na britansko odbijanje izdavanja licence ruskoj državnoj televiziji RT.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova napisala je na Telegramu da je “sve detaljno objašnjeno” predstavnicima BBC-a.

Ponovljena upozorenja iz Moskve nisu poslušana, dodala je, referirajući se na navodni “progon ruskih novinara” u Velikoj Britaniji i “maltretiranje s vizama” koje provodi London.

Rainsford, koja mora napustiti zemlju do kraja mjeseca, jedna je od dvoje dopisnika BBC-a iz Moskve.

Nedavno je upitala bjeloruskog čelnika i ruskog saveznika Aleksandra Lukašenka na konferenciji za novinare je li još uvijek legitimni predsjednik, s obzirom na represiju prema protivnicima njegove vlasti.

Rainsford će postati prva britanska novinarka u posljednjih deset godina kojoj je onemogućen boravak u Rusiji.

“Protjerivanje Sarah Rainsford izravni je napad na slobodu medija koji bezrezervno osuđujemo”, poručio je priopćenjem generalni direktor BBC-a Tim Davie.

“Sarah je izuzetna i neustrašiva novinarka. Ona tečno govori ruski te neovisno i detaljno izvještava o Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Njeno novinarstvo informira publiku BBC-a o stotinama milijuna ljudi diljem svijeta”, dodao je.

Čelnik BBC-a apelirao je na ruske vlasti da razmotre svoju odluku.

“U međuvremenu ćemo nastaviti neovisno i nepristrano izvještavati o događajima u regiji”, poručio je.

Odnosi između Rusije i Britanije već su neko vrijeme ozbiljno zaoštreni.

Vlada u Londonu više je puta kritizirala kršenja ljudskih prava u Rusiji, posebno zatvaranje istaknutog kritičara Putina i borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]