Rusija nije uspjela uvjeriti VS UN-a da osudi SAD

epa

Rusija nije u subotu uspjela uvjeriti Vijeće sigurnosti UN-a da osudi napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju zbog navodnog kemijskog napada i za svoj nacrt rezolucije dobila je potporu samo Kine i Bolivije.

Vijeće sigurnosti sastalo se u subotu na zahtjev Rusije peti put o Siriji nakon navodnog kemijskog napada na Dumu prije tjedan dana. SAD, Francuska i Velika Britanija ispalile su zbog tog napada u subotu u zoru 105 projektila na lokalitete povezane sa sirijskim programom kemijskog oružja.

“Zašto niste pričekali ishod istrage koju ste zatražili?”, pitao je nakon glasanja ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia. Optužio je SAD, Francusku i Britaniju da su “demonstrirali otvoreno nepoštivanje međunarodnog prava”.

“Nadam se da će se usijane glave ohladiti i da će to biti to”, rekao je novinarima.

Istražitelji Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nalaze se u Siriji i u subotu su trebali početi istragu navodnog kemijskog napada. Rusija i Sirija tvrde da ne postoje dokazi da se takav napad doista dogodio.

SAD, Francuska i Britanija branili su pred Vijećem sigurnosti svoju vojnu akciju kao legalnu.

“Uvjereni smo da smo osakatili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo ustrajati u takvom pritisku, ako sirijski režim bude toliko nerazborit da testira našu volju”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

“Ako sirijski režim ponovno upotrijebi taj otrovni plin, SAD je spreman” pucati, kazala je.

U obraćanju Vijeću sigurnosti, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve države na “suzdržanost u ovim opasnim okolnostima i izbjegavanje bilo kakvih poteza koji bi mogli eskalirati situaciju i pogoršati patnje sirijskog naroda.”

Osam zemalja glasalo je protiv ruske rezolucije, dok su Peru, Kazahstan, Etiopija i Ekvatorijalna Gvineja bili suzdržani. Da bi bila usvojena, rezolucija mora dobiti devet glasova “za”, a Rusija, Kina, Francuska, Britanija i SAD ne smiju uložiti veto.

Vijeće sigurnosti u utorak nije usvojilo tri nacrta rezolucije o kemijskim napadima u Siriji. Rusija je uložila veto na američki prijedlog rezolucije, a nisu prošla ni dva ruska prijedloga.

Komentiraj