Rusija ne pristaje na ograničenje cijene nafte i pripremili su se za tu mogućnost

Rusija kaže da neće prihvatiti ograničenje cijena za svoj izvoz nafte koje su odobrili zapadni saveznici.

Ograničenje, odobreno u petak, ima za cilj zaustaviti zemlje da plaćaju više od 60 dolara (48 funti) za barel ruske sirove nafte koja se nalazi u moru. Ova mjera, koja bi trebala stupiti na snagu u ponedjeljak, pojačava pritisak Zapada na Rusiju zbog invazije.

Ali glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva pripremila za taj potez i da procjenjuje svoje opcije. “Nećemo prihvatiti ovu gornju granicu”, rekao je.

Ograničenje cijena iznijela je u rujnu grupa industrijaliziranih zemalja G7 (SAD, Kanada, UK, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i EU) u pokušaju da se udari na sposobnost Moskve da financira rat u Ukrajini. U zajedničkom priopćenju, G7, Europska unija i Australija rekli su da je odluka donesena kako bi se “spriječilo da Rusija profitira od svog agresorskog rata protiv Ukrajine”.

Bijela kuća opisala je dogovor kao “dobrodošlu vijest”, rekavši da će ograničenje cijene pomoći u ograničavanju Putinove sposobnosti da financira Kremljov “ratni stroj”.

Kancelar Velike Britanije Jeremy Hunt rekao je da Britanijia neće posustati u svojoj potpori Ukrajini i da će nastaviti tražiti nove načine da se “ograniči Putinov tok financiranja”.
Ukrajina kaže da bi gornju granicu koju je predložio Zapad trebalo prepoloviti. “Rusko gospodarstvo bit će uništeno, a ona će platiti i biti odgovorna za sve svoje zločine”, rekao je u subotu na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak. No ograničenje od “30 dolara brže bi ga uništilo”, dodao je.

Dogovor o ograničenju cijena dolazi samo nekoliko dana prije stupanja na snagu zabrane uvoza ruske sirove nafte morem u cijeloj EU, također 5. prosinca. Ograničenje cijena, koje bi trebalo utjecati na izvoz nafte u cijelom svijetu, trebalo bi to nadopuniti, javlja BBC.

Zemlje koje potpišu politiku pod vodstvom G7 moći će kupovati samo naftu i naftne derivate koji se transportiraju morem i koji se prodaju po gornjoj ili nižoj cijeni. Zapadni saveznici Ukrajine također planiraju uskratiti osiguranje tankerima koji isporučuju rusku naftu u zemlje koje se ne pridržavaju ograničenja cijena.
Prije rata, 2021., više od polovice ruskog izvoza nafte išlo je u Europu, prema Međunarodnom energetskom udruženju. Njemačka je bila najveći uvoznik, a slijede je Nizozemska i Poljska.

Ali od rata zemlje EU-a očajnički pokušavaju smanjiti svoju ovisnost. SAD je već zabranio rusku sirovu naftu, dok je Velika Britanija planira postupno ukinuti do kraja godine.

Komentiraj