Rusija nazvala histerijom španjolske optužbe za upletanje u Kataloniji

foto FaH/ Damir SENČAR /mm

Rusija je u srijedu zanijekala upletanje i pokušaj destabilizacije u katalonskoj krizi, osudivši sumnje španjolskih vlasti i NATO-a, nazivajući ih “neutemeljenim” i “histeričnim”.

“Mislimo da su te izjave neutemeljene i podsjećaju nas, bile one namjerne ili ne, na histeriju kojoj svjedočimo u Sjedinjenim Državama i u drugim zemljama”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Španjolski ministri vanjskih poslova i obrane upozorili su na susretu s kolegama iz Europske unije u ponedjeljak, na “dezinformacije” i “manipulacije” na internetu u vezi s katalonskom krizom koje, tvrde, dolaze s “ruskog teritorija”.

Premda Madrid nije izravno optužio Kremlj za to navodno upletanje, medijske publikacije na španjolskom jeziku koje kontrolira ruska država RT i Sputnjik našle su se na meti optužaba španjolskog dnevnika El Paisa da su vodile “kampanju” za “katalonsku neovisnost”.

“Ni (španjolske) vlasti, ni NATO, ni novine nisu iznijeli nijedan valjan argument u prilog tih optužaba”, rekao je Peskov.

U četvrtak je i američki general Curtis Scaparrotti, zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi, zatražio od Rusije da “prekine s upletanjem” u izbore u Europi, pa tako i u Kataloniji.

“Neki naši partneri u Europi i (u SAD-u) nemaju pametnijeg posla nego optuživati naša glasila i nazivati ih “stranim agenturama”, rekao jeu srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Moguće je da se takva senzacionalistička histerija podgrijava kako birači ne bi razmišljali o nesposobnosti vlasti da riješe nutarnje probleme” u zemljama koje optužuju Rusiju, ocijenio je.

Ruska mreža RT morala je ispuniti američki zahtjev da se registrira kao “strana agentura” u SAD-u, što je obvezuje da redovito podnosi izvješća američkim vlastima, u protivnom će joj biti zamrznuta imovina.

Rusija je odgovorila donošenjem zakona na temelju kojeg se svako međunarodno glasilo koje djeluju u Rusiji može proglasiti “stranom agenturom”. Tekst su prihvatili ruski zastupnici.

Komentiraj