epa06667831 A missile from the air defenses belonging to the Syrian Arab Air Force attempts to intercept a coalition missile in the skies of Damascus, Syria, 14 April 2018. The US, Britain and France launched airstrikes targeting three sites allegedly related to the Syrian government's chemical weapon capabilities. The strikes come in the wake of an alleged chemical weapons attack in Douma on 07 April. EPA/YOUSSEF BADAWI BEST QUALITY AVAILABLE

SAD su upozorile OPCW na to da se Rusija možda “petljala” s mjestom napada u sirijskoj Dumi, javlja AFP a prenosi televizija N1.

Podsjetimo, britanska delegacija pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) tvitom je izvijestila da stručnjacima te organizacije, koji su od subote u Siriji, još uvijek nije dopušten pristup Dumi, navodnome mjestu kemijskih napada.

“Rusija & Sirija još nisu dopustile pristup Dumi. Neograničen pristup je temeljan. Rusija & Sirija moraju surađivati”, stoji u tvitu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je kako je do odgode odlaska stručnjaka OPCW-a u Dumu došlo zbog američkih zračnih udara izvedenih prije dva dana poručivši da su britanske tvrdnje “još jedno nagađanje naših britanskih kolega”.

Istragu OPCW-a omela je “ilegalna oružana akcija Velike Britanije sa skupinom drugih zemalja”, rekao je Rjabkov.

Kremlj je poručio da su britanske teze bez ikakva temelja jer i Rusija želi da se provede istraga navodnog kemijskog napada.

Zamjenik sirijskoga ministra vanjskih poslova Faisal al Mokdad u međuvremenu je potvrdio da su se vladini dužnosnici sastali sa stručnjacima OPCW-a u Damasku.

“U posljednja tri dana stručnjaci su na zahtjev sirijske vlade stigli u Siriju. Dosad je održano nekoliko sastanaka tijekom kojih se raspravljalo o suradnji između dviju strana”, izjavio je Al Mokdad, a prenosi državna novinska agencija SANA.

Nakon zračnih udara SAD-a, Britanije i Francuske u subotu ujutro na postojenja kemijskog oružja u Siriji prioritet je omogućiti članovima OPCW-a potpuno anuliranje “tajnoga sirijskog kemijskog programa”, rekao je francuski veleposlanik Philippe Lalliota na hitnome sastanku OPCW-a održanom u ponedjeljak u Haagu o navodnom kemijskom napadu na Dumu 7. travnja.

“Činjenice su tu i nepobitne su. Otporne su na najveće laži i na najapsurdnije demantije”, kazao je Lalliot, dodavši da više nema sumnje: “Sirija od 2013. ima tajni kemijski program”.

“Imamo puno povjerenje u neovisan rad, nepristranost i profesionalnost članova ekipe OPCW-a”, kazao je francuski veleposlanik.

Komentiraj