Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da Sjeverna Koreja želi izravno razgovarati sa Sjedinjenim Državama kako bi od njih dobila jamstva za svoju sigurnost, izvijestile su ruske novinske agencije.

Lavrov je rekao da je s tom željom Sjeverne Koreje upoznao američkog državnog tajnika Rexa Tillersona s kojim se sastao na rubu konferencije Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u Beču, prenose agencije.

“Znamo da Sjeverna Koreja iznad svega želi sa Sjedinjenim Državama razgovarati o jamstvima za svoju sigurnost. Spremni smo to podržati, spremni smo sudjelovati kako bismo olakšali te pregovore”, rekao je Lavrov, kako ga je prenijela agencija Interfax.

“Našim američkim kolegama (uključujući) Rexa Tillersona, to smo prenijeli”, rekao je ruski šef diplomacije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je da je Lavrov upozorio Tillersona da su problem  američke vojne vježbe i agresivna retorika.

“Lavrov je još jednom istaknuo da su neprihvatljive  eskalacija napetosti, koja proizlazi iz američkih vojnih vježbi u području Korejskog poluotoka kao i agresivna retorika”.

Ruski šef diplomacije pozvao je “na obnovu odgovornog postupanja kako bi se nuklearni problem na Korejskom poluotoku riješio isključivo diplomatskim sredstvima”, stoji u izjavi ministarstva vanjskih poslova.

Lavrov je Tillersonu rekao da je neprihvatljiv i američki pritisak na ruske diplomate i medije, prenosi ministarstvo.

“To uključuje pokušaje novačenja koje provode američke obavještajne službe”, citira ministarstvo Lavorva.

Komentiraj