Rusija je spremna surađivati sa Sjevernom Korejom na rješavanju krize s projektilima

EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Moskva je spremna surađivati s Pyongyangom kako bi pokušali pronaći miroljubivo rješenje krize s projektilima Sjeverne Koreje, reklo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Priopćenje je ministarstvo izdalo nakon sastanka ravnateljice odjela sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova za Sjevernu Ameriku Choe Son-hui s veleposlanikom bez stalnog sjedišta ruske diplomacije Olegom Burmistrovom a primio ju je i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov s kojim je “opširno razgovarala o stanju na Korejskom poluotoku”, dodaje se u priopćenju.

Na tim susretima “ruska strana je potvrdila spremnost na suradnju radi pronalaženja rješenja (…) mirnim i političko-diplomatskim putem”, navodi isti izvor.

Konzultacije se događaju dok traje teška nuklearna kriza između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje čiji čelnici neprestano prijete jedan drugom, nakon zadnjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa početkom rujna.

Tako je američki predsjednik prošli tjedan na UN-ovoj Općoj skupštini zaprijetio Sjevernoj Koreji “potpunim uništenjem”. Usto je Kim Jong-una nazvao “čovjekom raketom” koji se upustio u “samoubojički pohod”. Kim Jong-un je pak napao američkog predsjednika na osobnoj razini nazivajući ga “psihički poremećenim razmaženkom”.

Napetost je ponovo porasla u ponedjeljak kada je Pyongyang optužio Washington da mu je “objavio rat”.

Rusija je pak prošli tjedan upozorila na “nepredvidljivu katastrofu” ako stvari između dviju zemalja izmaknu kontroli te se zauzima za dijalog i političko rješenje sjevernokorejske krize.

Sjeverna Koreja je zaredala s pokusima s projektilima, a nekim projektilima može čak gađati američki teritorij. Početkom rujna je izvela najsnažniji do sada nuklearni pokus koji je pojačao zabrinutost u ostatku svijeta.

Komentiraj