Rusija ima rekordan broj smrtnih slučajeva od covida-19

Rusija je u petak izvijestila o najvećem dnevnom broju umrlih od koronavirusa od početka pandemije, dan nakon što su službeni podaci pokazali da je listopad bio mjesec s najviše umrlih u zadnjih deset godina.

Rusija, koja je u subotu u Moskvi počela cijepiti izložene skupine, nije ponovno uvela potpuno zatvaranje kao na proljeće, umjesto toga koristeći se ciljanim mjerama iako Kremlj upozorava da se područja poput St. Peterburga približavaju „crvenoj liniji“.

Dužnosnici su u petak izvijestili o rekordnih 613 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, čime je službeni broj mrtvih od početka pandemije narastao na gotovo 46 tisuća. Neki kritičari propitkuju taj broj, upirući na značajno povećan broj „viška smrti“ tijekom pandemije.

U listopadu je bilo 50 tisuća više umrlih nego u istom mjesecu prošle godine – ukupno 205 tisuća, najviše od bilo kojeg mjeseca u posljednjih 10 godina prema podacima državne statističke agencije Rosstat.

Moskva je prošli vikend počela cijepiti liječnike, učitelje i socijalne radnike svojim cjepivom Sputnjik V, a u četvrtak je najavljeno da će cijepljenje ostatka države krenuti do kraja tjedna, prenosi Reuters.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je najavio da će Moskva uskoro otvoriti pogon koji će proizvoditi 10 milijuna doza cjepiva mjesečno, a da će cjepiva biti dostupna za još kategorija stanovnika od ponedjeljka, poput prodavača ili zaposlenika u lokalnoj administraciji.

Rusija je već cijepila 150 tisuća ljudi, objavio je nezavisni fond RDIF.

U petak je na razini cijele države zabilježeno 28.585 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih od početka pandemije u Rusiji narastao na 2,597.711.

Komentiraj